Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedna korejska studija je pokazala da neishranjenost značajno povećava rizik od komplikacija nakon moždanog udara, a također je povezana s lošim izgledima za oporavak.


"To nas je dosta iznenadilo", izjavio je dr. Dong-Wha Kang koji je zajedno sa svojim kolegama na Sveučilištu u Seulu istraživao utjecaj neishranjenosti na oporavak 131 pacijenta s moždanim udarom. 

Vezani članci Ravnatelj OB Dubrovnik, Marijo Bekić Nitko im nije javio da im je preminuo član obitelji: "Rekli su da je dežurna liječnica imala puno posla. Njegove stvari su bacili..." Slika nije dostupna Maslinovo ulje sprječava moždani udar

Procjena je rađena u roku od 24 sata nakon pojave simptoma i ponovno nakon jednog tjedna.

Neishranjenost je dijagnosticirana ako su pacijenti izgubili 10 posto ili više svoje tjelesne težine u protekla tri mjeseca, ili 6 posto ili više u tjednu nakon primanja u bolnicu, ili ako su razine različitih proteina u krvi bile niske.

Prilikom primanja u bolnicu i tjedna nakon toga 16 od 26 pacijenata bilo je neishranjeno, navodi se u izvješću objavljenom u časopisu Archives of Neurology.

Prisutnost neishranjenosti po primitku u bolnicu gotovo je
sedmerostruko povećala rizik od komplikacija nakon moždanog udara. 

Neishranjenost zabilježena tjedan dana kasnije bila je povezana s gotovo peterostruko povećanom vjerojatnošću lošeg ishoda moždanog udara u roku od tri mjeseca.