Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pripadate li skupini ambicioznih muškaraca kojima je laptop osnovno sredstvo rada, nemojte ga držati u krilu jer se time izlažete riziku od neplodnosti.


Ako je dugo uključen, laptop se prilično zagrije i time ozbiljno dovodi u pitanje mogućnost za dobivanje potomstva. Povišena temperatura u testisima, pokazalo je istraživanje, pogubno djeluje na kvalitetu i količinu sperme koju oni proizvode.

Vezani članci Gordan Maras s porukom na laptopu u Saboru (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) SDP dobio 86 tisuća kuna kazne zbog provokacije - Visoki upravni sud potvrdio kaznu SDP-u zbog naljepnice na laptopu Gordana Marasa Slika nije dostupna Znanstvenici otkrili 'tajnu vezu' jajne stanice i spermija

Američka istraživanja provedena su na skupini od 29 zdravih dobrovoljaca između 21 i 35 godina kojima se mjerila temperatura testisa i analizirala kvaliteta sperme prije i poslije uporabe laptopa. Znanstvenici su utvrdili kako je kod svih ispitanika došlo do promjene parametra sperme zbog povišene temperature u testisima. 

Ako vaš posao zahtijeva rad na laptopu, izbjegavajte njegovo držanje na osjetljivom području i radije ga odložite negdje gdje vas neće "ugroziti". 

I dok američki znanstvenici tvrde da laptopi uzrokuju sterilnost, mađarski stručnjaci govore o štetnosti mobilnih telefona na muškarce. Prema njihovu istraživanju, provedenom na 200 muškaraca, elektromagnetsko zračenje mobilnih telefona može smanjiti broj spermatozoida. 

Utvrđeno je da muškarci koji cijeli dan nose uključene mobitele u džepovima hlača imaju u odnosu na ostale ispitanike za trećinu manje spermija. Osim toga, oni su bili i manje pokretni, što dodatno smanjuje izglede za uspješnu oplodnju.

Također, dokazano je da na smanjenje plodnosti kod muškaraca utječu i drugi čimbenici kao što je pretjerana količina stresa te starost ispitanika.