Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mladi Hrvati seksualno najmanje aktivni u Europi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Znatna manjina" 15-godišnjaka imala je seksualni odnos, otkriva studija provedena na 33.943 adolescenata iz 24 zemlje Europe, među kojima i Hrvatske.

Studija koja je provedena i u Sjevernoj Americi ukazuje na razlike u seksualnom ponašanju mladih od zemlje do zemlje, poglavito u primjeni kontracepcije. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Neobično ponašanje Društvenim mrežama širi se neobičan trend tinejdžera: Stručnjakinja objasnila što se događa Namirnice Studija o kolorektalnom karcinomu U vrijeme blagdana nemojte zaboraviti na raznoliku prehranu: Ključ je u onome što često zanemarujemo

U skupini seksualno aktivnih 15-godišnjaka njih 13,2 posto imalo je seksualni odnos bez zaštite, a dobre su vijesti što je 82 posto mladih postupalo odgovorno, primjenom kontracepcije, kaže dr. Emmanuelle Godeau s Medicinskog fakulteta u Toulouseu (Francuska).

"Koristili su zaštitu kako bi sebe i partnera štitili od trudnoće
primjerenim kontracepcijskim sredstvom (prezervativ i/ili pilula)", kaže Godeau i dodaje da rezultati pokazuju da bi se tinejdžeri mogli bolje i odgovornije seksualno ponašati.

Istraživanje je ukazalo na znatne razlike od države do države u dobi stupanja u prvi seksualni odnos i u mjerama zaštite, pa je tako u Hrvatskoj 14,1 posto 15-godišnjaka imalo seksualni odnos, dok je brojka veća u Velikoj Britaniji, njih 37,6 posto.

Dječaci su općenito spremniji na seksualne odnose nego djevojčice, pokazuje studija.

Prezervativi su najpopularnije sredstvo kontracepcije, ali i njihova uporaba varira od zemlje do zemlje pa ih švedski adolescenti koriste 53 posto, a grčki 89 posto.

Dr. Godeau ističe da prezervativi nisu najbolja metoda zaštite od trudnoće, ali zato štite od seksualno prenosivih bolesti.

Kontracepcijske tablete drugo su najčešće rabljeno sredstvo zaštite od trudnoće, no i tu je praksa različita među državama pa u Hrvatskoj i Grčkoj kontracepcijsku pilulu uzima 3 posto tinejdžerica, a u flamanskoj Belgiji i Nizozemskoj 48 posto.

Dvostrukoj zaštiti, hormonalnom pilulom i prezervativom, pribjegava u Hrvatskoj 2,6 posto mladih, a u Kanadi 28,8 posto.

Istražitelji ističu da se kontracepcijska pilula najviše koristi u
sjevernoj i zapadnoj Europi, a da "nijedna država središnje ili
istočne Europe, s izuzetkom Makedonije, nema visok postotak dobro zaštićenih" adolescenata.

Dr. John Santelli i koautori studije s njujorškog sveučilišta
Columbia u pratećem članku pišu da je primjena kontracepcije među mlađim adolescentima poglavito visoka, a stopa trudnoća niska u zemljama kakva je primjerice Nizozemska.

U toj zemlji "je jako prihvatljiva tinejdžerska kontracepcija i
adolescentima se omogućuje pristup kontracepciji i seksualno
obrazovanje", pišu autori te zaključuju "Takvi primjeri ruše
vjerovanje da tinejdžerska seksualna aktivnost uvijek ima ozbiljne kratkoročne ili dugoročne posljedice po zdravlje".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene