Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova studija

Masna hrana stvara ovisnost kao heroin

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Loša prehrana kod čovjeka može izazvati ovisnost, poput one kod korištenja heroina i pušenja, pokazala je nova studija.

Istraživači koji proučavaju pretilost kod ljudi, otkrili su kako masni i slatki obroci potiču iste 'centre zadovoljstva' mozgu, koji stvaraju i ovisnost o drogi, na taj način stvarajući želju za konzumacijom takve nezdrave hrane. 'To pokazuje dosad najbolje i temeljite dokaze da ovisnost o drogama i pretilost vežu isti neurobiološki mehanizmi', istaknuo je američki profesor Paul Kenny, u studiji objavljenoj u žurnalu Nature Neuroscience.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nezadovoljstvo potrošača Pripremaju kreativne salate, žena ih tužila: "Pronašla sam komad ljudskog prsta u jelu" Slika nije dostupna SIGURNOST HRANE Još jedno povlačenje proizvoda s polica: Ako ste kupili ovo voće, bilo bi dobro da ga se čim prije riješite

On i njegov tim znanstvenika s istraživačkog instituta Scripps, u gradu Jupiteru na Floridi, proveli su istraživanje nad skupinom laboratorijskih štakora, podijelivši ih u dvije grupe. jedna grupa štakora hranila se isključivo nezdravom hranom, poput slatke pite od sira, slanine i kobasica, dok se druga skupina štakora hranila isključivo normalnom hranom. 'U studiji su oni štakori, koji su se hranili nezdravom hranom, potpuno izgubili kontrolu nad svojim prehrambenim navikama i nastavili se prežderavati, unatoč laganim elektrošokovima, koji su ih trebali odvratiti od nezdrave hrane', istaknuo je Kenny.

Osim toga, štakori su dobivali i nagrade u obliku ugodne električne stimulacije, koju su životinje mogle pojačavati trčeći unutar kolotura. Znanstvenici su primijetili kako su štakori, koji su jeli samo lošu hranu, trčali puno duže po koloturu, što sugerira kako im je više stimulansa bilo potrebno, kako bi se osjećali bolje. 'Uvijek su išli samo na lošu hranu. Kad smo im maknuli tu hranu i ponudili normalnu, jednostavno su odbijali jesti', zaključio je Kenny. Znanstvenici su otkrili kako loša prehrana mijenja kemijski balans u receptorima u mozgu, zaduženima za osjećaj zadovoljstva, a istu stvar su uočili proučavajući i štakore, kojima je dat heroin i kokain.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene