Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sve vrste krema za kožu nemaju učinak, naprotiv, neke među njima umjesto hidratizirajućeg mogu imati suprotan učinak i još više isušiti kožu, pokazalo je istraživanje znanstvenika sa švedskog Sveučilišta Uppsala.


Znanstvenica Izabela Buraczewska koja je vodila istraživanje, pokušala je ustvrditi što se događa u strukturi kože na molekularnoj razini, nakon uporabe raznih krema. Razlike u kiselosti ili pH faktoru u kremama za kožu, ne igraju, čini se, nikakvu ulogu, prema rezultatima istraživanja koje je na skupini dobrovoljaca u razdoblju od sedam tjedana provela grupa prof. Buraczewske.

Vezani članci Elizabeth Hurley (Foto: Instagram) Ne mijenja se: Glumica otkrila tajnu mladenačkog izgleda i top forme u 55. godini Slika nije dostupna Sodermix® – prirodna antioksidantna krema

Testirane su razne vrste ulja, minerala i biljnih ulja, no ni njihov utjecaj nije pokazao nikakvu razliku. Unatoč tomu, koža tretirana uljima "na slabiji se način 'nosila' s vanjskim utjecajima". Koža tretirana kompleksnijim hidratizirajućim kremama bila je "nešto otpornija na vanjske utjecaje" i nije bila toliko isušena.

Buraczewska je dokazala da neke kreme sadrže supstancije koje mijenjaju aktivnost određenih gena koji sudjeluju u izlučivanju masnoće kože. Otkriće bi moglo pomoći svim pacijentima koji zbog iznimno suhe kože imaju ozbiljnih dermatoloških problema poput, primjerice ekcema i ihtioze.