Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kreme mogu još više isušiti kožu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve vrste krema za kožu nemaju učinak, naprotiv, neke među njima umjesto hidratizirajućeg mogu imati suprotan učinak i još više isušiti kožu, pokazalo je istraživanje znanstvenika sa švedskog Sveučilišta Uppsala.

Znanstvenica Izabela Buraczewska koja je vodila istraživanje, pokušala je ustvrditi što se događa u strukturi kože na molekularnoj razini, nakon uporabe raznih krema. Razlike u kiselosti ili pH faktoru u kremama za kožu, ne igraju, čini se, nikakvu ulogu, prema rezultatima istraživanja koje je na skupini dobrovoljaca u razdoblju od sedam tjedana provela grupa prof. Buraczewske.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Je li ovo krema kojom se izbijelio Jacko? Slika nije dostupna Opasne kreme za kožu

Testirane su razne vrste ulja, minerala i biljnih ulja, no ni njihov utjecaj nije pokazao nikakvu razliku. Unatoč tomu, koža tretirana uljima "na slabiji se način 'nosila' s vanjskim utjecajima". Koža tretirana kompleksnijim hidratizirajućim kremama bila je "nešto otpornija na vanjske utjecaje" i nije bila toliko isušena.

Buraczewska je dokazala da neke kreme sadrže supstancije koje mijenjaju aktivnost određenih gena koji sudjeluju u izlučivanju masnoće kože. Otkriće bi moglo pomoći svim pacijentima koji zbog iznimno suhe kože imaju ozbiljnih dermatoloških problema poput, primjerice ekcema i ihtioze.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene