Znanstvenici sa sveučilišta u Maastrichtu to objašnjavaju utjecajem akrilamida, kemijskih spojeva koji nastaju prilikom prženja i pečenja niza namirnica.
U 11-godišnjoj studiji je sudjelovalo 120000 ispitanika, a povećanje rizika za rak je utvrđeno kod žena koje su dnevno unosile više od 40 mikrograma akrilamida.
Laboratorijska testiranja su još prije 5 godina ukazala na moguću opasnost od akrilamida, no novo istraživanje čije je rezultate objavio stručni časopis Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention je prvo koje je utvrdilo vezu između akrilamida u prehrani i povećanog rizika za rak.
Stručnjaci napominju kako je praktički nemoguće potpuno eliminirati akrilamide iz naše prehrane, te dodaju kako se oni češće javljaju nakon termičke obrade hrane obojene umjetnim bojama.
-
Nastavlja se potraga
Otkriveni sumnjivi detalji nestanka malene Danke, ispred kuće je bager: Roditelji ponovno u policiji
-
Misteriozan nestanak
Susjed nestale djevojčice Danke: "Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto"
-
5,0 stupnjeva
Snažan potres pogodio Italiju, dobro se osjetio i u Hrvatskoj: "Zaljuljali su se krevet, luster i namještaj"