Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Konzumiranje pržene hrane udvostručava rizik za rak jajnika i maternice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žene koje svakodnevno konzumiraju hranu pripremljenu na visokim temperaturama poput pomfrita ili čipsa imaju dvostruko veći rizik za rak jajnika i maternice.

Znanstvenici sa sveučilišta u Maastrichtu to objašnjavaju utjecajem akrilamida, kemijskih spojeva koji nastaju prilikom prženja i pečenja niza namirnica.

Pročitajte i ovo Rak dojke - 3 Podrška oboljelima Godišnje od ove bolesti oboli tri tisuće žena, a lani je odnijela više od 600 života: "Jedan poziv u devet sati navečer promijeni vam život" Dan ružičaste vrpce povorka u centru Zagreba Obilježen dan borbe protiv zloćudne bolesti: "Mislila sam da se to meni ne događa, da je nemoguće"

U 11-godišnjoj studiji je sudjelovalo 120000 ispitanika, a povećanje rizika za rak je utvrđeno kod žena koje su dnevno unosile više od 40 mikrograma akrilamida.

Laboratorijska testiranja su još prije 5 godina ukazala na moguću opasnost od akrilamida, no novo istraživanje čije je rezultate objavio stručni časopis Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention je prvo koje je utvrdilo vezu između akrilamida u prehrani i povećanog rizika za rak.

Stručnjaci napominju kako je praktički nemoguće potpuno eliminirati akrilamide iz naše prehrane, te dodaju kako se oni češće javljaju nakon termičke obrade hrane obojene umjetnim bojama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene