Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poboljšava izvedbu

Kofein smanjuje bol prilikom tjelovježbe?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mnogi sportaši znaju da šalica kave odnosno kofein prije natjecanja poboljšava njihovu izvedbu i smanjuje bol koja se javlja pri dugotrajnom naprezanju.

Tim se pitanjem bavila nova studija koja je proučavala utjecaj kofeina na bol u mišićima tijekom tjelesne aktivnosti visokog intenziteta. U studiji je sudjelovalo 25 zdravih studenata u dobroj tjelesnoj formi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Šire posao VIDEO Biste li to pili? Gostima nude kavu s posebnim mlijekom, cijena je ogromna, potražnja postoji PR Idemo na kavu nikad više neće značiti isto Hrvatskim kavoljupcima predstavljen je aparat za kavu koji priprema popularne cold brew specijalitete koje će obožavati ovog proljeća

Studenti su prema konzumaciji kave podijeljeni u dvije skupine: ispitanici koji su unosili zanemarive količine kofeina i ispitanici koji su prosječno unosili 400 mg kofeina što je ekvivalentno 3 do 4 šalice kave. Ispitanici su sat vremena prije tjelesne aktivnosti naizmjence dobili pilulu koja osigurava 5 mg kofeina po kilogramu tjelesne mase ili placebo. Rezultati su pokazali da kofein podjednako smanjuje bol pri naprezanju bez obzira na uobičajnu konzumaciju kofeina.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene