Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kava ne uzrokuje povećani krvni tlak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljubitelji kave dobrog zdravlja nemaju razloga prestati uživati u ovom napitku, a to se posebno odnosi na osobe s normalnih krvnim tlakom, pokazala je studija što su je proveli nizozemski znanstvenici.

S obzirom na to da kofein sadržan u kavi i nekim drugim vrstama hrane može uzrokovati kratkotrajno i naglo povišenje krvnog tlaka, znanstvenici su do sada u više navrata izražavali zabrinutost da bi konzumiranje kave tijekom duljeg vremenskog razdoblja moglo pojačati rizik od povećanja krvnog pritiska. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Smanjuje rizik od infarkta Operacija koja liječi visoki tlak! Slika nije dostupna Opušta žile Čudesni češnjak snižava i krvni pritisak

No, studije nizozemskih znanstvenika dovele su do proturječnih zaključaka.

Prema najnovijem istraživanju kojeg ga proveli nizozemski
znanstvenici s Medicinskog Sveučilišta u Utrechtu, predvođeni dr. Cunom Uiterwaalom, kod skupine zdravih žena koje su dnevno konzumirale šest šalica kave dnevno, tijekom desetgodišnjeg razdoblja nije se razvio povećani krvni tlak, odnosno organizam je reagirao jednako kao kod osoba koje uopće nisu konzumirale kavu.

Zanimljivo je da je kod druge skupine žena, koje su kavu konzumirale povremeno ili u umjerenim količinama - neke nijednu, a neke do tri šalice dnevno - zamijećen veći rizik od razvoja visokog krvnog tlaka nego kod strastvenih kavopija ili onih koji je uopće nisu konzumirali. 

"Dakle, kada je riječ o zdravim osobama, koje nemaju problema s visokim krvnim tlakom niti im krvni tlak oscilira, općenito možemo reći da zdravstveni djelatnici nemaju dovoljno argumenata da pacijentu savjetuju da prekinu konzumirati kavu", smatra Dr. Uiterwaal.

Istraživanje, u kojemu je sudjelovalo 6.400 nizozemskih državljana trajalo je 11 godina. Prosječna životna dob bila im je oko 40 godina. 

Sudionici su ispunili vrlo detaljne upitnike o prehrambenim navikama, uključujući i konzumiranje kave te odgovorili na pitanja o drugim životnim navikama, stupnju obrazovanja te su naveli podatke o obiteljskoj anamnezi.

Znanstvenici pretpostavljaju da bi kod zdravih, ali 'žestokih'
kavopija razlog mogao biti razvijanje određene tolerancije na
kratkotrajno povišenje krvnog pritiska zbog utjecaja kofeina, za razliku od osoba koje konzumiraju manje kave, ujedno i rjeđe, zbog čega im je organizam senzibilniji na unos kofeina u organizam.


Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene