Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mali savjeti

Kako se nositi s depresijom?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Depresija je jedan od problema današnjice, posebno u zemljama u kojima je prisutna visoka količina stresa zbog nezaposlenosti, ubrzanog života i previše konzumerizma.

To nije samo mentalni problem koji će utjecati na vaše spavanje, to je oboljenje koje će vas žive pojesti. Utječe na vaš san, način na koji razmišljate i djelujete. Kako se nositi s depresijom?

Pročitajte i ovo Depresija, ilustracija Dobna granica sve niža Alarmantni podaci: "Porast teških dijagnoza, samoozljeđivanje mladih postalo je ogroman problem" Tihana Jendričko, pročelnica Zavoda za psihoterapiju Klinike za psihijatriju Vrapče, i Valentina Baus Alarmantni podaci Psihički poremećaji u porastu od 25 posto od početka pandemije: ''Naš aparat se iscrpljuje"

>> Kad ste depresivni, stvari su doista sive

Vjerojatno će vam sve zvučati dobro poznato, no s obzirom da nas očekuje još dug put do izlaska iz recesije evo podsjetnika na što sve trebate obratiti pažnju, barem za svaki slučaj.

Dobro spavajte. Ako ste u depresiji ne možete to ignorirati i otići u krevet s nadom da će prestati dok se probudite. Nositi se s depresijom je nešto više od polaska na grupe podrške. To je proces s fazama, a počinje kada vam postave dijagnozu i način kako ćete je se riješiti. Kvalitetan san u borbi s depresijom je važan!

Ostanite smireni. Simptomi depresije mogu varirati od promjene mišljenja do promjene psihičkog stanja. Neki ljudi imaju problema s donošenjem odluka, a drugi čak i s privremenim gubitkom pamćenja. Neke ljude u depresiji iz čista mira uhvati tuga i često su vrlo razdražljivi.

Posvetite se poslu. Karakteristika depresije je promjena ponašanja. Neki postanu potpuno ravnodušni, dok drugi neprestano plaču, čak i radi sitnica. Promjene ponašanja često dovedu do zanemarivanja obaveza na poslu pa čak i zanemarivanja samog dolaska na posao, jer im se teško ustati iz kreveta. To je zbog toga što se osjećaju jako umorno čak i nakon što se naspavaju.

Dozvolite da vam daju potporu. Prva stvar koju bi trebali učiniti, ako padate u depresiju, je da se držite onih osoba u čijem se društvu dobro osjećate. Lakše se otvoriti nekome kome vjerujete i na koga se možete osloniti. Vaši prijatelji i obitelj imaju veliku ulogu u vašem oporavku.

Budite društveni i aktivni. Važno je da nastavite s društvenim aktivnostima. Zaokupite se s nečim kako ne bi pali u loše, depresivno, raspoloženje. Što se više socijalizirate, veće su vam šanse oporavka.

Izađite iz kuće. Boravak na suncu vam može pomoći, isto kao i tjelovježba, koja djeluje kao antidepresiv. Čak će vam i 10-minutna šetnja pomoći.

Probajte terapiju smijehom. Više se smijte, to će proizvesti više serotonina koji će vam vratiti živost.

Izbjegavajte alkohol. Zbog njega ćete slabije funkcionirati. Također, istraživanja su pokazala da je alkohol glavni depresiv.

Izaberite 'svoju' hranu. Uravnotežen obrok je još jedan način za svladavanje depresije. Mnogo je hrane koja vam može podići raspoloženje pa to i iskoristite.

Entuzijazam da, melankolija ne. Izbjegavajte ljude koji donose samo loše vijesti pa čak i tužne filmove. Oni će samo pojačati vašu depresiju. Umjesto toga radije otiđite na izlet s prijateljima i obitelji.

Kada saznate da bolujete od depresije najvažnije je da to ne poričete. Što prije prihvatite dijagnozu i nešto poduzmete to bolje za vas.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene