Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kakao podiže razinu dobrog kolesterola

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanski istraživači izvještavaju da svakodnavno ispijanje kakao napitka može rezultirati porastom razine HDL&8220;dobrog&8220; kolesterola.

U studiji je sudjelovalo 25 zdravih dobrovoljaca sa normalnom ili blago povišenom razinom kolesterola. Nitko od sudionika studije nije uzimao lijekove, antioksidanse ili druge dodatke prehrani, nitko nije imao prekomjernu tjelesnu masu i nitko nije konzumirao prekomjerne količine alkohola.

Pročitajte i ovo Papa Franjo predvodi misu za Veliki Petak - 1 Pati od respiratornih problema Papa Franjo na misu stigao u invalidskim kolicima: Nije mogao obred započeti na uobičajen način Proljetni umor Mnogi imaju simptome Umorni ste, razdražljivi i bezvoljni? Stručnjaci otkrivaju kako se riješiti proljetnog umora

Sudionici studije podijeljeni su u dvije skupine, jedna skupina je tijekom 12 tjedana pila zaslađeni kakao, a druga skupina zaslađeni napitak koji nije sadržavao kakao.

Nakon 12 tjedana, sudionicima su uzeti uzorci krvi i urina, a analizom je utvrđeno da je osobama koje su pile kakao razina HDL kolesterola porasla za 24%, a osobama koje nisu pile kakao za 5%.

Labaratorijski testovi također su pokazali da je konzumacija kakaa rezultirala i većom otpornošću na oksidaciju LDL.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene