U studiji je sudjelovalo 25 zdravih dobrovoljaca sa normalnom ili blago povišenom razinom kolesterola. Nitko od sudionika studije nije uzimao lijekove, antioksidanse ili druge dodatke prehrani, nitko nije imao prekomjernu tjelesnu masu i nitko nije konzumirao prekomjerne količine alkohola.
Sudionici studije podijeljeni su u dvije skupine, jedna skupina je tijekom 12 tjedana pila zaslađeni kakao, a druga skupina zaslađeni napitak koji nije sadržavao kakao.
Nakon 12 tjedana, sudionicima su uzeti uzorci krvi i urina, a analizom je utvrđeno da je osobama koje su pile kakao razina HDL kolesterola porasla za 24%, a osobama koje nisu pile kakao za 5%.
Labaratorijski testovi također su pokazali da je konzumacija kakaa rezultirala i većom otpornošću na oksidaciju LDL.
-
Iz minute u minutu
Završili razgovori između HDZ-a i Domovinskog pokreta: Anušić otkrio što je dosad dogovoreno
-
Nastavak sukoba
Selak Raspudić o raskolu u Mostu: "Zbog Miletića sam odustala od liste za europske izbore, ali nije samo on u pitanju"
-
Liste za EU izbore
Raspudići napustili stranku? "Ne znam što vam nije jasno"