Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrana bogata antioksidansima, poput voća i povrća, za četvrtinu smanjuje rizik od srčanog udara.


Konzumiranje hrane bogate antioksidansima, poput voća i povrća, smanjuje za četvrtinu rizik od srčanog udara, za razliku od unosa nadomjestaka u obliku tableta, pokazalo je švedsko istraživanje.

Rezultati o blagotvornom učinku hrane bogate antioksidansima u snažnom su kontrastu s istraživanjima koja pokazuju da uzimanje nadomjestaka vitamina A, C ili E u tabletama nema tih učinaka, piše britanski list Telegraph.

Stručnjaci vjeruju da je to zato što uzimanje različitih antioksidansa u hrani osigurava njihov istodobni zajednički 'rad' na zaštiti organizma na mnogo snažniji način od pojedinačne jače doze u tabletama.

Vezani članci Dostava hrane Kakvom se to magijom služe OPG-ovi? Dostavili jagode veličine šake i banane veličine podlaktice Slika nije dostupna Europska komisija Hrvatskoj dala 2,5 milijuna eura za voće, povrće i mlijeko za školsku djecu

>> Istina o jajima i kako se jeftino prehraniti tijekom jeseni i zime!

Znanstvenici su, proučavajući 30 tisuća Šveđanki u dobi od 49 do 83 godine, utvrdili da one koje jedu sedam obroka voća i povrća dnevno imaju 20 do 29 posto manje izglede imati srčani udar tijekom deset godina u odnosu na žene koje su unosile samo 2,4 obroka voća i povrća dnevno.

Uočeno je i da žene koje jedu puno voća i povrća ukupno hranom unesu manje zasićenih masti, navodi se u radu objavljenom u časopisu American Journal of Medicine.

Voditeljica istraživanja Alicja Wolk sa švedskog instituta Karolinska kaže da njihovo istraživanje pokazuje dijametralnu razliku u odnosu na istraživanja o učincima nadomjestaka antioksidansa koji se uzimaju u obliku tableta. Zdravstvene su preporuke da se dnevno uzima najmanje pet obroka voća i povrća.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook