Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Za četvrtinu

Hrana bogata antioksidansima smanjuje rizik srčanog udara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrana bogata antioksidansima, poput voća i povrća, za četvrtinu smanjuje rizik od srčanog udara.

Konzumiranje hrane bogate antioksidansima, poput voća i povrća, smanjuje za četvrtinu rizik od srčanog udara, za razliku od unosa nadomjestaka u obliku tableta, pokazalo je švedsko istraživanje.

Rezultati o blagotvornom učinku hrane bogate antioksidansima u snažnom su kontrastu s istraživanjima koja pokazuju da uzimanje nadomjestaka vitamina A, C ili E u tabletama nema tih učinaka, piše britanski list Telegraph.

Stručnjaci vjeruju da je to zato što uzimanje različitih antioksidansa u hrani osigurava njihov istodobni zajednički 'rad' na zaštiti organizma na mnogo snažniji način od pojedinačne jače doze u tabletama.

Pročitajte i ovo Lubenice - 4 neretvanske lubenice Počela je sezona najslađeg voća koje je zapravo povrće: "Kvaliteta je izvanredna" Kiša pada, cijene rastu - 2 Udarac po džepu Preskupo voće šokira kupce, loše vrijeme nije jedini razlog: "Sve kulture su pogođene"

>> Istina o jajima i kako se jeftino prehraniti tijekom jeseni i zime!

Znanstvenici su, proučavajući 30 tisuća Šveđanki u dobi od 49 do 83 godine, utvrdili da one koje jedu sedam obroka voća i povrća dnevno imaju 20 do 29 posto manje izglede imati srčani udar tijekom deset godina u odnosu na žene koje su unosile samo 2,4 obroka voća i povrća dnevno.

Uočeno je i da žene koje jedu puno voća i povrća ukupno hranom unesu manje zasićenih masti, navodi se u radu objavljenom u časopisu American Journal of Medicine.

Voditeljica istraživanja Alicja Wolk sa švedskog instituta Karolinska kaže da njihovo istraživanje pokazuje dijametralnu razliku u odnosu na istraživanja o učincima nadomjestaka antioksidansa koji se uzimaju u obliku tableta. Zdravstvene su preporuke da se dnevno uzima najmanje pet obroka voća i povrća.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene