Obavijesti Video Pretražite Navigacija

EK za produljenje porodiljnog i bolju zaštitu rodilja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija u petak je predložila produljenje minimalnog porodiljnog dopusta u Europskoj uniji s 14 na 18 tjedana, tijekom kojih bi rodilje trebale primati plaću u punom iznosu.

U paketu mjera, čiji je cilj poboljšati ravnotežu između privatnog i profesionalnog života, Komisija je također predložila da i samozaposlene žene imaju ista prava na porodiljni dopust, na dobrovoljnoj osnovi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suprotni pogledi na život SREĆA S DVA LICA 'Zar je doista tako teško živjeti život kakav želiš, a ne kakav drugi od tebe očekuju?' Slika nije dostupna Bratušek najgora Hrvatski povjerenik najbolje je ocijenjen u EU!

'Balansiranje između privatnog i profesionalnog života predstavlja golemi izazov za milijune Europljana, muškaraca i žena. Međutim, rađanjem djece žene prečesto plaćaju cijenu manjim prihodom i perspektivom na poslu', izjavio je povjerenik za socijalna pitanja Vladimir Špidla predstavljajući paket mjera.

Samo 65 posto žena s malom djecom u EU-u radi, za razliku od 91,7 posto muškaraca.

'Naši prijedlozi pomoći će ženama da nađu ravnotežu između obiteljskog i profesionalnog života. Ti prijedlozi bi također trebali povećati udio žena na tržištu rada i pomoći nam da se suočimo s demografskim izazovima starenja stanovništva; i doista, zemlje s više zaposlenih žena imaju veću stopu nataliteta', rekao je Špidla.

Prijedlog Komisije upućen je Europskom parlamentu i zemljama članicama koji donose konačnu odluku.

Europska unija propisuje samo minimalno trajanje porodiljnog dopusta, a zemlje članice mogu propisati da on traje i dulje. Tako u Francuskoj, rodilje imaju pravo na dopust od 16 tjedana, u Portugalu, Velikoj Britaniji, Irskoj, Grčkoj i Finskoj 18 tjedana, u Italiji 20, a u Danskoj, Češkoj i Slovačkoj 28 tjedana, dok se u nekim zemljama može produljiti i na 52 tjedna. Međutim, u tim slučajevima ne isplaćuje se puni iznos tijekom čitavog trajanja porodiljnog dopusta.

Novim prijedlog revidirala bi se direktiva iz 2002. godine, koja je propisivala 14 tjedana minimalnog porodiljnog dopusta, od kojih su dva tjedna obvezna. Uz produženje minimalnog trajanja porodiljnog dopusta, predlaže se također veća fleksibilnost tako da će žene moći same odlučiti kada će koristiti pravo na neobavezni dio porodiljnog dopusta i neće više morati uzimati dio toga dopusta prije poroda.

Također se predlaže jača zaštita od otkaza, a žene će imati pravo na isto ili slično radno mjesto, koje su imale prije poroda, kada se vrate na posao. Predviđa se i pravo žene da od poslodavca traži fleksibilnije radno vrijeme nakon porodiljnog, međutim, poslodavac ima pravo to odbiti.

Samostalne djelatnice također će imati isto pravo na porodiljni kao i zaposlene žene. To se primjerice odnosi na žene koje s mužem ili životnim partnerom imaju obiteljsku firmu.

Međutim, unatoč prijedlogu koji bi trebao poboljšati zakonsku zaštitu, majke s djecom imaju velikih poteškoća uskladiti obiteljski i profesionalni život. Prema podacima Europske komisije, samo nekoliko zemalja članica raspolaže s minimalnim brojem mjesta u jaslicama za djecu do tri godine.

EU je 2002. godine zacrtao cilj da se do 2010. godine osigura mjesto u jaslicama za najmanje 33 posto djece u dobi do tri godine. Do danas su samo Danska, Nizozemska, Švedska, Belgija i Španjolska ispunile taj cilj, još pet - Britanija, Francuska, Portugal, Luksemburg mu se približavaju, a sve ostale su još daleko od toga.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene