Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koliko je vode potrebno?

Doznajte kako prepoznati SIMPTOME DEHIDRACIJE!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako ste žedni, to ne znači da ste već dehidrirali, no opetovano ignoriranje žeđi može dovesti do neželjenih komplikacija. Evo nekoliko činjenica o vodi, koje vam mogu pomoći kako ne biste dehidrirali.

Svakoj stanici u ljudskom tijelu je potrebna voda da bi organizam pravilno funkcionirao. Voda nam treba za regulaciju tjelesne temperature, zaštitu organa i za dobru probavu.

Pročitajte i ovo Hidrant u Islamu Grčkom - 1 Još bez priključka Mjesta Zadarske županije napokon ušla u 21. stoljeće: Stigla je voda, no i dalje se čekaju priključci Ilustracija Poslano upozorenje Zamućen izvor rijeke u Dalmaciji: "Prokuhavajte vodu za piće"

>> Doznajte kakvog je okusa praiskonska voda stara 2,6 MILIJARDI godina

Često se može čuti kako dehidratacija nije opasna, iako je vrlo neugodna, no to nije točno. Većina ljudi ima tek slabe glavobolje, osjećaju umor, češće mokre i više se znoje. Međutim, dehidratacija može uzrokovati i puno veće zdravstvene probleme, kao što su otekline na mozgu, zakazanje bubrega pa čak i smrti.

Liječnici stoga upozoravaju da bi simptome dehidracije kao što su proljev, povraćanje, groznica, problemi sa mokrenjem, dezorijentiranost, trebalo ozbiljno shvatiti.

Ako ste žedni, to ne znači da ste već dehidrirali. Zapravo, na taj način vam tijelo govori da mu je potrebna voda, što znači da niste u opasnosti od dehidratacije. 'Kad ste žedni, manjak vode u vašem organizmu je svega oko jedan posto', rekao je za Huffington Post dr. Stanley Goldfarb.

Vjerovatno nije vaša omiljena aktivnost, ali s vremena na vrijeme pogledajte koje vam je boje urin. Svijetlo žuta boja je znak da niste dehidrirali. Imajte na umu da i neka hrana, kao na primjer cikla, može promijeniti boju urina.

Iako se to rijetko događa, moguće je i da unesete preveliku količinu vode u organizam, što može biti izuzetno opasno. Previše vode može dovesti do hipoanatremije, odnosno do toga da se stanice počnu znojiti. Simptomi su slični kao kod dehidratacije – mučnina, povraćanje i umor.

Znanstvenici savetuju da pijete onoliko vode, koliko godi vašem organizmu - dakle, kad ste žedni. Muškarci trebaju unijeti otprilike tri litre tekućine dnevno, dok je ta količina kod žena nešto manja – 2,2 litre. Navedena količina odnosi se na ukupan unos tekućine dnevno – dakle, na kavu, čaj, sok, a ne samo na vodu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene