Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dijabetes postaje epidemije 21. stoljeća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dijabetes ubrzano postaje epidemija 21. stoljeća s oko 246 milijuna trenutno oboljelih diljem svijeta, pokazuju podaci objavljeni na 19. Kongresu o dijabetesu u Cape Townu.

Bolest koju uzrokuje nesposobnost tijela da koristi inzulin godišnje zahvaća čak 3,8 milijuna ljudi.

Pročitajte i ovo Konferencija za medije u američkom Kongresu nakon izglasavanja zakona o proračunu Probili rok Američki kongres ipak izglasao proračun: U zadnji tren izbjegnuta blokada države Slika nije dostupna Svakih 5 sekundi netko dobije dijabetes, sve više pogađa i djecu

Dijabetes tipa 2 'eksplodirao je' i zahvaća 5,9 posto svjetske
populacije starijih osoba, pokazuju podaci Svjetske federacije
dijabetologa (IDF).

'Prije samo 20 godina od dijabetesa je bolovalo oko 30 milijuna ljudi. Slika je danas puno mračnija. Dijabetes postaje epidemija 21. stoljeća', izjavio je predsjednik IDF-a u odlasku Pierre Lefebvre.

Njegov nasljednik, Martin Silink također je upozorio na 'tempiranu bombu' koja 'otkucava 50 godina, i postaje sve glasnija'.

Unatoč upozorenjima, dodao je, svjetski čelnici uglavnom ignoriraju prijetnju koja osobito pogađa Bliski istok, Indiju, Kinu i Sjedinjene Države.

Prema IDF-u, u Indiji je najviše oboljelih, 40,9 milijuna, a slijedi Kina s 39,8 milijuna.

Na petodnevnom kongresu okupilo se 12.000 stručnjaka koji će razmotriti najnovije statističke podatke, medicinska istraživanja, metode i troškove liječenja šećerne bolesti.

Prema posljednjim procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u svijetu je trenutno 180 milijuna oboljelih, a 2005. godine od dijabetesa je umrlo 1,1 milijun ljudi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene