Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Debljanje nakon 50. povećava rizik od raka dojke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Debljina u žena nakon menopauze povećava rizik od raka dojke, a debljanje nakon 50. dodatno povećava rizik od smrti zbog te bolesti, prema istraživanju koje je ovog tjedna predstavljeno na znanstvenom skupu održanom u Bostonu na temu debljine.

"Velik broj studija pokazuje da postoji veza između visokog indeksa tjelesne mase i raka dojke", upozorava Cheryl Rock s Kalifornijskog sveučilišta u San Diegu, na godišnjoj konferenciji koju je organiziralo Sjevernoameričko društvo za istraživanje debljine (NAASO).

Pročitajte i ovo Rak dojke - 3 Podrška oboljelima Godišnje od ove bolesti oboli tri tisuće žena, a lani je odnijela više od 600 života: "Jedan poziv u devet sati navečer promijeni vam život" Ilustracija Aktualna tema Idete li na preventivne liječničke preglede? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

"Najvažnija stvar koju treba reći ženama jest da, nastave li se
debljati nakon 50., izlažu se još većem riziku da umru od te vrste raka", dodaje Marilie Gammon sa sveučilišta Sjeverna Karolina.

Pretilom se smatra osoba ako njezin indeks tjelesne mase (IMC ili BMI) prelazi 30. IMC se izračunava tako da se težina dijeli visinom na kvadrat. Iznad 25 govori se o prekomjernoj težini, dok se normalnim smatra indeks od 18,5 do 24,9.

Istraživanja pokazuju da su žene koje su nakon 18. godine života dobile 20 kilograma i više, dvaput sklonije oboljevanju od raka dojke nego žene sa stalnom težinom.

Najnoviji radovi usto pokazuju da žene koje se, makar i rijetko, bave nekom fizičkom aktivnosti imaju više izgleda da prežive ako obole od raka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene