Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Debljanje nakon 50. povećava rizik od raka dojke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Debljina u žena nakon menopauze povećava rizik od raka dojke, a debljanje nakon 50. dodatno povećava rizik od smrti zbog te bolesti, prema istraživanju koje je ovog tjedna predstavljeno na znanstvenom skupu održanom u Bostonu na temu debljine.

"Velik broj studija pokazuje da postoji veza između visokog indeksa tjelesne mase i raka dojke", upozorava Cheryl Rock s Kalifornijskog sveučilišta u San Diegu, na godišnjoj konferenciji koju je organiziralo Sjevernoameričko društvo za istraživanje debljine (NAASO).

Pročitajte i ovo Pretila osoba Opasna bolest Hrvati su sve deblji: "Amerikanci su otišli na dijetu, a Hrvati preuzeli" Ilustracija Jesu li liste čekanja liste umiranja? Imaju rak, no novi šok tek slijedi: "Na terapiju se čeka i do pet mjeseci, pa odustaju od liječenja. Neki su umrli dok su čekali prvi pregled"

"Najvažnija stvar koju treba reći ženama jest da, nastave li se
debljati nakon 50., izlažu se još većem riziku da umru od te vrste raka", dodaje Marilie Gammon sa sveučilišta Sjeverna Karolina.

Pretilom se smatra osoba ako njezin indeks tjelesne mase (IMC ili BMI) prelazi 30. IMC se izračunava tako da se težina dijeli visinom na kvadrat. Iznad 25 govori se o prekomjernoj težini, dok se normalnim smatra indeks od 18,5 do 24,9.

Istraživanja pokazuju da su žene koje su nakon 18. godine života dobile 20 kilograma i više, dvaput sklonije oboljevanju od raka dojke nego žene sa stalnom težinom.

Najnoviji radovi usto pokazuju da žene koje se, makar i rijetko, bave nekom fizičkom aktivnosti imaju više izgleda da prežive ako obole od raka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene