Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Debljina u žena nakon menopauze povećava rizik od raka dojke, a debljanje nakon 50. dodatno povećava rizik od smrti zbog te bolesti, prema istraživanju koje je ovog tjedna predstavljeno na znanstvenom skupu održanom u Bostonu na temu debljine.


"Velik broj studija pokazuje da postoji veza između visokog indeksa tjelesne mase i raka dojke", upozorava Cheryl Rock s Kalifornijskog sveučilišta u San Diegu, na godišnjoj konferenciji koju je organiziralo Sjevernoameričko društvo za istraživanje debljine (NAASO).

Vezani članci Rak je drugi razlog smrtnosti na razini Europe Još jedna uspješna suradnja Europa Donne: 15 tisuća kuna za širenje svijesti o važnosti ranog otkrivanja i liječenja raka dojke Ana Mari Ljutić s obitelji Četiri godine herojske borbe: "Ana Mari se cijelo vrijeme bori, za dan bez napada, dan bez boli, bez mučenja za udah. Svaki napad može biti koban"

"Najvažnija stvar koju treba reći ženama jest da, nastave li se
debljati nakon 50., izlažu se još većem riziku da umru od te vrste raka", dodaje Marilie Gammon sa sveučilišta Sjeverna Karolina.

Pretilom se smatra osoba ako njezin indeks tjelesne mase (IMC ili BMI) prelazi 30. IMC se izračunava tako da se težina dijeli visinom na kvadrat. Iznad 25 govori se o prekomjernoj težini, dok se normalnim smatra indeks od 18,5 do 24,9.

Istraživanja pokazuju da su žene koje su nakon 18. godine života dobile 20 kilograma i više, dvaput sklonije oboljevanju od raka dojke nego žene sa stalnom težinom.

Najnoviji radovi usto pokazuju da žene koje se, makar i rijetko, bave nekom fizičkom aktivnosti imaju više izgleda da prežive ako obole od raka.