Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Čokolada s puno kakaa dobra za arterije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tamna čokolada dobro djeluje na arterije, prema objavljenom istraživanju koje potvrđuje medicinski učinak kakaa na krvožilni sustav, kao što su pokazala i neka ranija istraživanja.

Ne pozivajući javnost da se prejeda čokoladom, znanstvenici sa sveučilišta Yale u Connecticutu zaključili su da su rezultati njihove studije dovoljno pouzdani i pozivali su kolege da iscrpnijim kliničkim ispitivanjem kroz dulje razdoblje potvrde njihove rezultate.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čokolada 2.0 Na tragu su receptu za 'SUPER ČOKOLADU' Slika nije dostupna Postaje luksuz? Čoko industrija u panici: Za potrebe potrošača nedostajat će 700.000 tona kakaa!

"Među nasumnce odabranim uzorkom od četrdesetak zdravih odraslih osoba, svakodnevno konzumiranje tamne čokolade kroz kratko razdoblje znatno je poboljšalo stanični rad arterija i mislimo da bi duže kliničko ispitivanje moglo pokazati veće pozitivne učinke", izjavili su liječnici.

Oni su prikazali svoj rad prvog dana 56. godišnjeg kongresa Američkog društva kardiologa koji se održava u New Orleansu u Louisianei do 27. ožujka, uz sudjelovanje 30.000 stručnjaka.
39 osoba, muškaraca i žena, sudionika u istraživanju koje je trajalo šest tjedana, bilo je podijeljeno u tri skupine. 

Prva je svakodnevno uzimala 227 grama gorke crne čokolade, druga istu količinu slatke crne čokolade, a treća placebo.

Tijekom istraživanja liječnici su prije i nakon jedenja čokolade
mjerili sposobnost širenja glavne arterije u ruci pomoću
visokofrekventnog ultrazvučnog uređaja.

U prvim dvjema skupinama koje su konzumirale kakao, sposobnost širenja nadlaktične arterije znatno se poboljšala i to 2,4 posto među ispitanicima koji su jeli gorku čokoladu, a 1,5 posto među onima koji su jeli slatku.

U skupini koja je uzimala placebo, sposobnost širenja arterija
smanjila se za 0,8 posto.

Flavonoidi, snažni antioksidansi kojima je bogat kakao, odavno su poznati po svom blagotvornom učinku na arterije. Ima ih i u voću, mahunarkama i crnom vinu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene