Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kod žena koje redovito piju coca-colu postoji povećan rizik od nastanka osteoporoze, smatraju američki znanstvenici koji su studiju proveli na 2.500 osoba, a njezine rezultate objavili u časopisu American Journal of Clinical Nutrition.


Istraživanje u kojemu su sudjelovali muškarci i žene pokazalo je da je konzumiranje coca-cole povezano sa slabijom gustoćom koštane mase kod žena bez obzira na njihovu životnu dob ili dnevni unos kalcija u organizam. 

Vezani članci Slika nije dostupna Na Coca-Colinim plakatima osvanula neobična imena! Slika nije dostupna Coca-Cola je jučer u Arena centru dijelila personalizirane bočice Coca-Cole

Za razliku od žena, kod muškaraca nije zabilježena takva
pojava. U Velikoj Britaniji osteoporoza ili tzv. bolest poroznih
kostiju evidentirana je kod više od milijun žena, a pretpostavlja se da su stvarne brojke još više.

Istraživanje su proveli znanstvenici s bostonskog Sveučilišta Tufts pri čemu su muškarci uključeni u studiju ispijali pet čaša coca-cole tjedno, a žene četiri čaše. Oni su ustanovili da je konzumiranje ovog napitka povezano s manjom mineralnom gustoćom kostiju kod žena, a ustanovili su i kako smanjena mineralna gustoća kostiju nije zamijećena kod žena koje su pile druga gazirana pića.

Sastojak coca-cole - fosforna kiselina, pretpostavljaju znanstvenici, mogao bi biti djelomično odgovoran za otapanje kalcija u kostima. 

"Smatramo da nakon konzumiranja većih količina coca-cole fosforna kiselina sadržana u tom napitku stvara kiselu sredinu u krvi, nakon čega dolazi do otapanja kalcija u kostima što narušava opći balans", izjavila je prof. Katherine Tucker, direktorica Odjela Epidemiology and Dietary Assessment Program pri bostonskom Sveučilištu Tufts. 

No, Tucker dodaje kako postoje neke kontroverze u takvom tumačenju. Bilo kako bilo, prof. Tucker savjetuje ženama, posebno onima koje su u rizičnoj skupini za razvoj osteoporoze da ograniče konzumiranje coca-cole, odnosno da to piće konzumiraju povremeno.

"Ono što je nama znanstvenicima intrigantno u ovom istraživanju je da je čak i kod onih žena koje su u svoj organizam unosile dovoljne količin kalcija putem hrane ili tableta, istodobno konzumirajući etiri čaše coca-cole tjedno zamijećen negativan utjecaj tog napitka na mineralnu gustoću njihovih kostiju."

U svakom slučaju potrebno je provesti dodatna istraživanja da bi studija bila potpuna, istaknula je prof. Tucker.