Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Coca-cola loša za ženske kosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kod žena koje redovito piju coca-colu postoji povećan rizik od nastanka osteoporoze, smatraju američki znanstvenici koji su studiju proveli na 2.500 osoba, a njezine rezultate objavili u časopisu American Journal of Clinical Nutrition.

Istraživanje u kojemu su sudjelovali muškarci i žene pokazalo je da je konzumiranje coca-cole povezano sa slabijom gustoćom koštane mase kod žena bez obzira na njihovu životnu dob ili dnevni unos kalcija u organizam. 

Pročitajte i ovo Ilustracija istražuju se detalji Na požarištu pronađene kosti nepoznate osobe, vlasnica kuće nije dojavila da gori Slika nije dostupna Šum u komunikaciji FOTO Na čepu pića pronašla poruku - 'You retard'

Za razliku od žena, kod muškaraca nije zabilježena takva
pojava. U Velikoj Britaniji osteoporoza ili tzv. bolest poroznih
kostiju evidentirana je kod više od milijun žena, a pretpostavlja se da su stvarne brojke još više.

Istraživanje su proveli znanstvenici s bostonskog Sveučilišta Tufts pri čemu su muškarci uključeni u studiju ispijali pet čaša coca-cole tjedno, a žene četiri čaše. Oni su ustanovili da je konzumiranje ovog napitka povezano s manjom mineralnom gustoćom kostiju kod žena, a ustanovili su i kako smanjena mineralna gustoća kostiju nije zamijećena kod žena koje su pile druga gazirana pića.

Sastojak coca-cole - fosforna kiselina, pretpostavljaju znanstvenici, mogao bi biti djelomično odgovoran za otapanje kalcija u kostima. 

"Smatramo da nakon konzumiranja većih količina coca-cole fosforna kiselina sadržana u tom napitku stvara kiselu sredinu u krvi, nakon čega dolazi do otapanja kalcija u kostima što narušava opći balans", izjavila je prof. Katherine Tucker, direktorica Odjela Epidemiology and Dietary Assessment Program pri bostonskom Sveučilištu Tufts. 

No, Tucker dodaje kako postoje neke kontroverze u takvom tumačenju. Bilo kako bilo, prof. Tucker savjetuje ženama, posebno onima koje su u rizičnoj skupini za razvoj osteoporoze da ograniče konzumiranje coca-cole, odnosno da to piće konzumiraju povremeno.

"Ono što je nama znanstvenicima intrigantno u ovom istraživanju je da je čak i kod onih žena koje su u svoj organizam unosile dovoljne količin kalcija putem hrane ili tableta, istodobno konzumirajući etiri čaše coca-cole tjedno zamijećen negativan utjecaj tog napitka na mineralnu gustoću njihovih kostiju."

U svakom slučaju potrebno je provesti dodatna istraživanja da bi studija bila potpuna, istaknula je prof. Tucker.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene