Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Čisti zubi za zdravo srce

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljudi koji svoje zube ne peru redovito imaju veći rizik da će pretrpjeti srčani udar, objavili su u četvrtak britanski znanstvenici.

Loša higijena usne šupljine dovodi do krvarenja desni, što pak za više od 700 tipova štetnih bakterija znači izravan dodir s krvnim stanicama, objavili su znanstvenici sa sveučilišta u Bristolu.

Pročitajte i ovo Ivan Šušnjara Prvi u svijetu Zakrpa na srcu: Dosad nezabilježenim zahvatom splitski liječnik spasio Ivana od sigurne smrti Transplantacija srca BOŽIĆNA BAJKA Hrabri Sven i njegovo novo srce: "Nije smio trčati. Sad će i lopta doći na red"

Te bakterije ulaze u krvotok i kao tzv. "neovisni faktori" pogoduju razvoju bolesti srca, neovisno o prethodnom zdravstvenom stanju pacijenta i njegovoj tjelesnoj spremi.

Profesor Howard Jenkinson sa sveučilišta u Bristolu do tog je zaključka došao ispitivanjem štetnosti tih bakterija.

"Kardiovaskularne bolesti najčešći su uzrok smrti u zapadnom svijetu. Oralne bakterije streptokok gordonii i streptokok sanguinis čest su izvor infekcija i danas ih prepoznajemo kao neovisne faktore rizika u razvoju bolesti srca", rekao je. "Nije važno koliko ste mršavi, tjelesno spremni ili zdravi, s lošim zubima rastu vam izgledi za bolest srca", naglasio je Jenkinson.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene