Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Brusnice sitne bobice posjeduje svojstva od ogromne koristi po zdravlje, zapravo to se voće smatra jednom od najzdravijih vrsta hrane.


Znanstvenici rade na otkrivanju sve više karakteristika tog voća te uzroka zbog kojih bi njihov kemijski sastav mogao smanjiti prekomjernu upotrebu antibiotika. 

Vezani članci Dubrovnik Koliko bi trebao trajati godišnji odmor? ''Ni auto ne može voziti 100.000 kilometara da ne stane jer će zakuhati'' Doniranje krvi, ilustracija Alarmantno stanje u splitskom KBC-u: Nedostaje zaliha krvi, evo gdje i kako možete donirati

Američki Nacionalni institut za zdravlje financira istraživanja o utjecaju brusnica na srčane bolesti te o drugim pozitivnim svojstvima toga kiselog voća.

Sok od brusnica već se odavno koristi kao domaći lijek protiv
infekcije mokraćnih puteva. Znanstvenim studijama učinkovitost brusnica u liječenju tih infekcija je i službeno dokazana, ali tek je nedavno otkriveno zašto.

Profesorica Terri Camesano, inžinjerka kemije na institutu Worcester Polytechnic u saveznoj državi Massachusetts, predvodila je istraživanje kojemu je cilj bio otkriti učinak kemijskih spojeva u brusnica na molekularnoj razini. Rezultat je bio otkriće kemijskog spoja koji mijenja strukturu bakterije Escherichia coli, uzročnika infekcije mokraćnog sustava.

Količina soka brusnica potrebna da se spriječi infekcija je vrlo mala, kaže Camesano. Svega jedna čaša dnevno.

Osim toga, pozitivan učinak po zdravlje nije ograničen samo na infekcije mokraćnih puteva. Brusnice mogu, kako kaže, smanjiti 'loši kolesterol' te poboljšati 'dobri kolesterol'. Osim toga, mogu smanjiti i rizik od srčanih bolesti, spriječiti kvarenje zubi, te pomoći u liječenju čira i raka želuca.