Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Brusnice sitne bobice posjeduje svojstva od ogromne koristi po zdravlje, zapravo to se voće smatra jednom od najzdravijih vrsta hrane.


Znanstvenici rade na otkrivanju sve više karakteristika tog voća te uzroka zbog kojih bi njihov kemijski sastav mogao smanjiti prekomjernu upotrebu antibiotika. 

Vezani članci Hrana na policama Unatoč navali na trgovine, neku hranu još uvijek nitko ne želi kupiti Slika nije dostupna Točna doza brusnica ključna u borbi s infekcijama

Američki Nacionalni institut za zdravlje financira istraživanja o utjecaju brusnica na srčane bolesti te o drugim pozitivnim svojstvima toga kiselog voća.

Sok od brusnica već se odavno koristi kao domaći lijek protiv
infekcije mokraćnih puteva. Znanstvenim studijama učinkovitost brusnica u liječenju tih infekcija je i službeno dokazana, ali tek je nedavno otkriveno zašto.

Profesorica Terri Camesano, inžinjerka kemije na institutu Worcester Polytechnic u saveznoj državi Massachusetts, predvodila je istraživanje kojemu je cilj bio otkriti učinak kemijskih spojeva u brusnica na molekularnoj razini. Rezultat je bio otkriće kemijskog spoja koji mijenja strukturu bakterije Escherichia coli, uzročnika infekcije mokraćnog sustava.

Količina soka brusnica potrebna da se spriječi infekcija je vrlo mala, kaže Camesano. Svega jedna čaša dnevno.

Osim toga, pozitivan učinak po zdravlje nije ograničen samo na infekcije mokraćnih puteva. Brusnice mogu, kako kaže, smanjiti 'loši kolesterol' te poboljšati 'dobri kolesterol'. Osim toga, mogu smanjiti i rizik od srčanih bolesti, spriječiti kvarenje zubi, te pomoći u liječenju čira i raka želuca.