Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provođenje studije

Broj umrlih od dišnih bolesti najveći u Sisku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Alarmantan je podatak da je broj oboljelih i umrlih od dišnih bolesti u Sisku mnogo veći nego u ostatku Hrvatske. Više od tri godine građani Siska upozoravaju na sve veći broj malignih oboljenja svojih sugrađana.

Ministarstvo zdravstva konačno najavljuje istraživanje o onome na što Siščani godinama upozoravaju, a to je da je broj oboljelih i umrlih od dišnih bolesti u Sisku mnogo veći nego u ostatku Hrvatske.

Pročitajte i ovo Zapaljena kuća u Sisku policija traži počinitelja Ostali su bez svega i trebaju vašu pomoć! Zapalili su im kuću dok je u njoj bilo jedanaestero djece: "Ne znamo gdje ćemo spavati" Slika nije dostupna Ulica u kojoj svaka kuća ima oboljelog od raka

'Tu ćemo napraviti jednu studiju, dakle nadgledati u idućem periodu što se po tom pitanju dešava i da li onečišćenje zraka u Sisku utječe bitno na pobol od ostalih plućnih bolesti', rekao je ministar zdravstva Darko Milinović.

Dokazivanje povezanosti zagađenja i oboljenja

Ovim bi se istraživanjem, kažu u sisačkoj Eko akciji, mogla dokazati povezanost zagađenja zraka s oboljenjima.
'Mi smo cijelo ovo vrijeme imali podatke od oboljelih, koji su ukazivali na to da kod nekih bolesti je iznad prosjeka grad Sisak i imali smo indikatore zagađenosti zraka u gradu Sisku. Falila nam je znanstvena veza između ta dva indikatora, između zagađenja i obolijevanja. I ovim bi mi tu vezu mogli dobiti napokon', uvjeren je Danijel Prerad iz sisačke Eko akcije.

U Udruzi oboljelih od karcinoma Sisak više od tri godine upozoravaju na probleme malignih oboljenja.  'Moram priznati da smo očekivali da će se raditi onako kako je bilo prvobitno zamišljeno, istraživanje za maligne bolesti, međutim i ovo je jedan veliki iskorak i napredak', rekla je Nada Jagić iz Udruge oboljelih od karcinoma u Sisku.

Ivanki Kralj, majci devetogodišnjeg Ivana, koji ima tumor leđne moždine, drago je što se konačno nešto konkretno događa. 'Šteta što se nije baš išlo na tom polju oboljelih od tumora da se vidi baš pravi uzrok', smatra ona.

Utvrdi li se uzročno-posljedična veza između zagađenja i oboljenja, pravnici savjetuju: 'Siščani bi trebali aktivirati odštetne zahtjeve i eventualno pokrenuti sudske postupke za odštetu'.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene