Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Akcija 'Moja prva mamografija' u devet gradova Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Moja prva mamografija" naziv je akcije koju tijekom rujna i listopada u devet hrvatskih gradova organiziraju Avon Kozmetika, udruga Europa Donna Hrvatska i zagrebački Zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar s ciljem ranog otkrivanja raka dojke i stvaranja navike redovitih mamografskih snimanja.

Akcija koja bi trebala obuhvatiti 800 žena, namijenjena je ženama u dobi od 40 do 49 godina kojima će to većinom biti prvi mamografski pregled, a mobilni mamograf u dva će mjeseca obići Varaždin, Čakovec, Karlovac, Požegu, Koprivnicu, Slavonski Brod, Sisak, Novu Gradišku i Krapinu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dan narcisa Počele prijave za besplatno mamografsko snimanje Slika nije dostupna Nakon 25 godina Veliko istraživanje pokazalo - mamografija beskorisna?!

Akcije će se održavati vikendima od 9 do 17 sati, a zainteresirane osobe će moći saznati više o prevenciji raka dojke te dati doprinos akciji kupnjom proizvoda iz Avonove linije Breast Cancer.

Mamografska snimanja će obavljati djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

Rak dojke najčešći je zloćudni tumor kod žena u svijetu, a otkrije li se u ranom stadiju izlječiv je u 90 posto slučajeva. Godišnje se u Hrvatskoj otkrije oko 1.400 novih bolesnica, s tendencijom stalnog porasta, pa je Hrvatska zemlja visokog rizika za obolijevanje od raka dojke.

Stručnjaci stoga preporučuju ženama da, počevši od 20. godine života, jednom mjesečno obave samopregled dojki te redovito idu na ultrazvučne preglede.

S mamografskim pregledima, odnosno rendgenskim pregledima dojki koji otkrivaju sve promjene koje se ne mogu opipati, započinje se iza 38. godine života prema preporukama liječnika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene