Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najskuplji od najskupljih

Znate li koji materijal košta koliko i svi svjetski proračuni?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znate li kako bi izgledala otprilike top ljestvica najskupljih materijala na svijetu? Za neke mnogi nisu niti čuli, a cijena jednog grama je naprosto nevjerojatna.

Kao polaznu točku uzeli smo iznimno cijenjen začin, Šafran, jedan gram kojeg košta 11 dolara. To je skupo, no nakon toga slijede pravi materijali, a s njima i prave cijene jednog grama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Više od 15 milijuna dolara Zlato i dijamanti: Ovaj iPhone je najskuplji telefon na svijetu! Slika nije dostupna Pogledajte VIDEO 3D animacija SPEKTAKULARNE PLJAČKE dijamanata!

Tu je zlato čija cijena jednog grama košta 56 dolara (naravno, govorimo o čistom zlatu). Slijedi rodij, plemeniti metal, iznimno rijedak na Zemlji, čiji jedan gram košta 58 dolara, a dva dolara više od njega košta gram platine, još jednog plemenitog metala. I to je vrlo skupo.

Kategorija za sebe je rog nosoroga, čiji jedan gram košta čak 110 dolara! Svi znamo da nosorozi nemaju rogove od jednog grama pa je cijena jednog prosječnog roga vjerojatno nevjerojatno visoka. Treba napomenuti kako je ozbiljan zločin ubijati nosoroge zbog njihovih rogova.

Sljedeća stepenica jest plutonij, radioaktivni element, čiji jedan gram stoji 4.000 dolara. To vam se čini izrazito skupo?

Jeste li čuli za kristal painit (painite)? Gram tog čuda košta nevjerojatnih 9.000 dolara. Ako niste čuli za taj kristal, sljedeći vam je vjerojatno još manje poznat. S cijenom od 20.000 dolara po gramu, tafeit (taffeite) predstavlja ogroman luksuz za eventualnog kupca.

No to nije sve, gram vodikovog izotopa tritija, koji se koristi u satovima za osvjetljenje, košta 30.000 dolara. Prava sitnica.

Sigurno se pitate gdje je u svemu tome dijamant? Pa eto ga, s cijenom grama od 55.000 dolara. Dijamant je ujedno treći najskuplji materijal od 12 na našoj ljestvici.

Drugi je kalifornij 252, radioaktivni metalni kemijski element, koji se dobiva bombardiranjem kurija, alfa česticama (helij-4 ionima). Cijena grama? Pridržite se za nešto, jer za gram tog čuda morali biste izdvojiti čak 27 milijuna dolara!

No niti to nije sve, jer neprikosnoveno prvi materijal po skupoći grama jest - antimaterija. Za jedan gram antimaterije (od koje su znanstvenici uspjeli napraviti tek nekoliko anti atoma) bili bi potrebni svi budžeti zemalja svijeta, a možda i više. Dakle, jedan gram bi koštao 62,5 bilijuna dolara!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene