Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje pokazalo

Otkrivena tajna dugovječnosti: Evo zašto Japanke najduže žive!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novo je istraživanje pokazalo kako je upravo prehrana koje se drže Japanke ključ za dugotrajan i zdrav život.

Najnovije istraživanje je pokazalo kako je za cjelokupno zdravlje (ali i za borbu s viškom kilograma) idealna prehrana bogata sirovom ribom, povrćem ali i svakodnevna konzumacija zelenog čaja. A jedno drugo istraživanje objavljeno nedavno, pokazalo je kako su upravo Japanke žene koje najduže žive, a to je u prosjeku 86.4 godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Eksplozija bijesa i nevjerice Gradska vlast šokirala savjetima za žene i trudnice: Kako zadovoljiti supruga i ne biti frustrirana Protuprosvjed na Trgu Prosvjedi i ljudska prava VELIKA FOTOGALERIJA Muškarci pali na koljena, žene uzvratile udarac: ''Ne priznajemo gospodare ni u privatnom ni u javnom životu!''

VIDEO: Ovako to zvuči kada Japanci zapjevaju na hrvatskom!

Podaci koje je objavio Ured za nacionalnu statistiku (ONS) pokazuju da Japanke žive duže od Britanki čiji je životni vijek u prosjeku 82.8 godina. Visoko na ljestvici najduže živućih nalaze se i žene u Sjevernoj Irskoj i Walesu koje žive 82.1 godinu, a žene iz Škotske u prosjeku žive do 80.7 godina.

Iako su za sada Japanke najdugovječnije žene na svijetu, stručnjaci napominju kako bi ih Britanke mogle dostići ako bi se počele hraniti poput Japanki, prenosi The Independent.

Tradicionalna japanska prehrana uključuje nisko-kalorične namirnice servirane u malenim 'kontroliranim' porcijama. Prema autorici knjige 'Japanese Women Don't Get Old or Fat: Secrets of My Mother's Tokyo Kitchen', Naomi Moriyami, prosječna Japanka u prosjeku pojede 25 % manje kalorija od jednako tako prosječne žene sa zapada.

Crag Wilcox, vodeći gerontologist, ustanovio je kako je tradicionalna japanska hrana idealna za borbu protiv mnogih bolesti.

Sve što 'znamo' o nezdravoj hrani je KRIVO!

'Oni najmanje tri puta tjedno konzumiraju ribu, u prosjeku, obilje cjelovitih žitarica, mnogo povrća ali i proizvode od soje. Pojedu više tofua i algi od bilo kojeg drugog naroda na svijetu. Jednako kao i morske plodove, lignje i hobotnice, koje su iznimno bogate taurinom koji je poznat u borbi s kolesterolom i krvnim tlakom', rekao je Wilcox.

No iako su im žene najdugovječnije na svijetu, japanski muškarci u prosjeku žive 79,9 godina u prosjeku što je samo malo više od prosjeka muškaraca u Britaniji koji u prosjeku žive 79 godina. Muškarci u Walesu i Sjevernoj Irskoj mogu očekivati da će živjeti do 78.1 godinu.

Najdugovječniji muškarci žive na Islandu. Islanđani u prosjeku žive do 80.8 godina, a iza njih su Švicarci čiji životni vijek u prosjeku doseže 80.5 godina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene