Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tisuće žaba ugrožene su na Slovenskim prometnicama.


Da problem nije samo kada na cestama ginu ljudi, pokazali su naši susjedi Slovenci. Urbani razvoj susjeda, naime, predstavlja veliki problem za žabe koje se na svom putu prema željenom odredištu nerijetko nađu pod kotačima automobila. Ako padne populacija žaba, cijeli ekosistem gubi ravnotežu. Kada se smanji broj žaba u prirodi, povećava se broj komaraca te se tako potiče prenošenje zaraznih bolesti kod ljudi, upozoravaju Slovenci svoje sugrađane, prenosi Reuters. Posljednjih nekoliko godina, ceste su bile prepune pregaženih žaba.

Vezani članci Ilustracija Kabina se survala u ponor: U nesreći teretnog vlaka teže ozlijeđena jedna osoba Banka, ilustracija Ove velike banke dovršile su prilagodbu na euro: Klijenti sada mogu koristiti sve usluge

Za brigu o njima angažiralo se lokalno društvo za dobrobit životinja Žverca. Oni žabama pomažu već tri godine. U prvoj godini preselili su ih 3.000, a već druge njih 9.000. Ove godine društvo će od vjerojatne smrti spasiti čak 17.000 žaba. 'Ove smo godine veoma ponosni što smo postavili zaštitne mreže koje su donesene iz Njemačke. Mreže doista mnogo pomažu, jer zadržavaju žabe da ne skaču po cesti', rekla je Zala Prevorsek, ravnateljiva Žverca.

Iako su poslastica u Ljubljani, u Društvu se kunu kako su njihove namjere isključivo dobronamjerne, te se ni jedan žabac koji se živ našao u njihovim rukama nije pečen pojavio ni na čijem tanjuru. Tvrde da prometnicama patroliraju svaki dan i reflektorima vozače upozoravaju da uspore jer vrijeme je da žabe prijeđu cestu. 'Radim na filozofiji da svaka žaba kojoj pomognemo da dođe na sigurno znači manje insekata tijekom ljeta. Sve je to održavanje ravnoteže', rekao je Andrej Razpet, istraživač na Biotehničkom fakultetu u Ljubljani.

Kako Slovenci pomažu žabama možete pogledati u priloženom videu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju