Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Škotska je dugo gajila nade da će napokon zaploviti vodama amfibijskog javnog prijevoza, no već prvog dana testiranja njihovog 5,8 milijuna kuna vrijednog amfibijskog busa ta je nada utihnula.


 

Vezani članci Velika Britanija, koronavirus U dijelu Velike Britanije zabranili odlazak u goste: "Čini se da se virus širi u obiteljima, a ne u barovima" Teška željeznička nesrećka u Škotskoj - 5 Strašna tregadija: Troje poginulih i šestero ozlijeđenih u željezničkoj nesreći u Škotskoj

Šefovi Stagecoacha na svoje oči su gledali kako njihov hi-tech autobusudara u rampu, dok pokušava navigirati nazad na suho tlo. Testiranje, koje je trebalo trajati puna dva dana, prekinuto je samo pola sata nakon starta, jer mehaničari nisu mogli otkloniti nastalu štetu, a okupljeno moštvo na rijeci Clyde u Glasgowu, ostalo je uskraćeno za riječki spektakl, ali su zato vidjeli debakl.

'Sve išlo kako treba, ali mora da je vozač prebrzo izlazio iz vode', rekao je za The Sun Joe McLelland, jedan od promatrača sa strane. 'Čuli smo udarac i kad je autobus izašao na površinu, bila su vidljiva štećenja na njemu. Bio je to neugodan trenutak, jer ekipa iz Stagecoacha nije izgledala uopće zadovoljno', dodao je. Projekt s ovim amfibijskim autobusom, trebao je zamijeniti 500-godišnji brodski javni prijevoz.

Brian Soutar iz Stagecoacha tvrdi kako njihov autobus, koji ima šasiju normalnog autobusa i brodsko podvozje, može u vodi razviti brzinu od 15 kilometara na sat, a da se na normalnoj cesti ponaša kao i svaki drugi autobus. Problem je bio, kaže, u stražnjem ovjesu, koji je iskočio prilikom izlaska iskočio iz ležišta, ali da je sve to dio izazova tehničkog testiranja.