Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba za državno

VIDEO: Natjecanje u oranju u čak 13 katergorija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U inflaciji natjecanja, morate priznati, zanimljivo je natjecanje orača. Kako se pripremaju, što je važno pri oranju i kako biti najbolji, provjerili smo na natjecanju u Biogradu.

Osmorica odvažnih orača Zadarske županije na biogradskim oranicama bori se za odlazak na državno natjecanje koje će sredinom kolovoza biti održano u Suhopolju. Po propisanim pravilima, natjecatelji se ocjenjuju u čak 13 kategorija. 'Velik je broj ocjena, puno je detalja i uistinu sitnice mogu odlučiti pobjednika ili gubitnika,' rekao je Siniša Hrgović, trener hrvatske reprezentacije orača.

Pročitajte i ovo Traktori na aerodromu nezadovoljni vladinom odlukom VIDEO Traktorima blokirali zračnu luku: Nastavljaju se najveći prosvjedi u njihovoj povijesti Prosvjedi poljoprivrednika u Nizozemskoj Farmeri s traktorima na policiju VIDEO Eskalirali najveći prosvjedi u njihovoj povijesti: Policija pucala iz vatrenog oružja, više uhićenih

Prored, dubina brazde, naor, samo su neke od stvari na koje orači moraju obratiti pozornost. Na ukupnu ocjenu utječe veliki broj detalja, najvažnije je otvaranje prve brazde za koju natjecatelji imaju 20 minuta. Orači ističu kako je mehanizacija u odnosu na kontinentalne protivnike dosta loša i nekonkurentna, no bitna je volja, ističu. 'Mehanizacija je mala, vi kad vidite traktore u Slavoniji, on iz kabine miče lijevo- desno plug,' rekao je Marko Berkić, prošlogodišnji pobjednik orača Zaradke županije.

'Mehanizacija nije onakva kakva bi trebala biti, nije obnovljena, stara je, ljudi imaju volju okazati što znaju,' rekao nam je Miroslav Andrić, predsjednik udruge orača zadarske županije. Plodne dalmatinske oranice oduševile su svjetsku komisiju orača, koja je Biogradu dodijelila domaćinstvo za svjetsko prvenstvo 2012. godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene