Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Starac i boje:

VIDEO i FOTO Ima 98 godina i u MS Paintu stvara umjetnička djela

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ima 98 godina i veliku strast za stvaranjem umjetničkih slika na računalu, piksel po piksel. Za to mu nije potreban bilo kakav gadget ili Photoshop. Sve radi u Microsoft Paint osnovnom grafičkom programu.

Hal Lasko vjerojatno je jedan od malobrojnih ljudi u svijetu, a vjerojatno i umjetnika, koji za svoja umjetnička djela koristi tako bazičan grafički program kao što je Microsoft Paint. Posljednjih 13 godina taj starac koristi MS Paint kako bi nastavio raditi ono što najviše voli - slikati.

Pročitajte i ovo Ilustracija ''Banksy'' u Zaragozi Policija razbila kriminalnu grupu koja je krivotvorila i prodavala radove najpoznatijeg nepoznatog umjetnika na svijetu Slika nije dostupna Spoj povijesti i tehnologije 'Muzejska anatomija': Reproduciraju umjetnine na ljudsko tijelo

Vremešni Lasko potroši i do 10 sati dnevno na na svoj rad, a ističe kako je vrlo strpljiv čovjek. Prije se bavio tradicionalnim slikarstvom, a na MS Paint se prebacio 2005. godine, kad je njegov vid narušen zbog mokre makularne degeneracije očiju. Bolest je to koja uzrokuje slijepilo u središtu njegovog pogleda.

>> Ovo je djelo slikara koji ne raspoznaje boje

Od 2005. do danas Lasko je napravio više od 150 digitalnih umjetničkih djela, iako njegova očna bolest mu nikad neće dozvoliti da ih vidi u cijelosti.

'Kad sam počeo gubiti vid, nisam više mogao koristiti kist kako sam htio. Kad sam počeo koristiti grafički umjetnički računalni program na računalu, jako sam cijenio to što ga mogu zumirati 800 puta, kako bi bio siguran da piksel stavljam na pravu točku', rekao je Lasko, a prenosi Wired.

Iako nikad dotad nije koristio grafički računalni software, Lasko je imao puno iskustva s umjetničkim dizajnom, radeći prije kao tipograf. Majstorstvo u pisanju ukrasnih slova stekao je nakon srednje škole, stvarajući nova umjetnička slova vlastoručno, a u tradicionalnom slikarstvu nije mu nitko pomagao, već je sve naučio sam.

Ryan Lasko, Halov unuk, tvrdi kako je njegov djed bio samouk i u učenju korištenja MS Painta. Njegova djela inspirirana su impresionizmom, a eksperimentirao je i s načinima pomoću kojih bi prilagodiosvoje tanke, slojevite poteze 'kistom' na 8-bitni način.

Hal isprva nije niti shvatio da svoja djela može isprintati, a sad ima i svoju web stranicu na kojoj prodaje osam različitih djela u 'print' verziji, a uskoro bi mogao početi za ispis korititi i platno.

U priloženom videu pogledajte kratki dokumentarac 'The Pixel Painter', koji je posvećen upravo njemu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene