Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Proučite priručnik'

Veliki broj vozača NEMA POJMA što znače oznake na kontrolnoj ploči!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rezultati ovog istraživanja iznenadit će i vozače, ali i one koji to nisu.

Novo istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji otkriva kako čak 98 posto vozača u potpunosti ne razumije uobičajene oznake na kontrolnoj ploči svog automobila kao što su tlak u gumama, zagrijavanje motora ili korištenje maglenki, prenosi Independent Online.

Kada je vozačima bilo pokazano 16 najčešćih oznaka s nadzornih ploča automobila, njih čak 71%  nije prepoznalo da se radi o, primjerice, upozorenju na tlak u gumama. Umjesto toga, mislili su kako se radi o upozorenju koje se odnosi na motorno ulje ili kočnice. Više od trećine njih nije prepoznalo simbol za zračni jastuk već su mislili da se radi o ikonici za vezanje pojasa. Mercedes Benz E klase smatra se u ovom kontekstu najkompleksnijim jer ima čak 41 simbol upozorenja, piše iol.com.

'Svijetla koja se pojavljuju na kontrolnoj ploči su poput alarma koji javljaju da nešto nije u redu s automobilom, i da je potrebna brza reakcija kako bi se spriječila šteta na automobilu i kako bi se zajamčila sigurnost putnika', rekao je Peter Horton, direktor osiguravajuće kuće Bretannia Rescue.

>>Naizgled običan BMW, ali...

'Ako se pojavi svijetlo upozorenja na kontrolnoj ploči, ukoliko ne zna na što se ono odnosi, vozač bi trebao stati na sigurno mjesto i što prije provjeriti gdje je problem. Kako bi mogli utvrditi o čemu se radi, potrebno je imati priručnik dobiven s automobilom da se provjeri što znači određeni simbol i što se mora poduzeti da bi se znalo u čemu je problem', rekao je Horton.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene