Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Okrtune li smrti

Valjda neće u naše krajeve: Otkrili osu koja žrtve doslovno pretvara u zombije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zamislite da netko upravlja vama i vodi vas u svoj tanjur te da po tom pitanju ne možete baš ništa učiniti. E pa tako je žrtvama Ampulex Dementora.

Zahvaljujući grupi znanstvenika i istraživača, koji su u široj regiji delte Mekong otkrili sveukupno čak 139 novih životinjskih vrsta, svijet odnedavno zna i za osu koja svoje žrtve čini zombijima!

Pročitajte i ovo Pokladno jahanje - 2 Šokačko sijelo Plemenite životinje u središtu stoljetne tradicije: "Tko je progutao konjsku dlaku, to ostaje do kraja života" Ilustracija Ljubav je kriva?! ''Štene je letjelo 10 metara u daljinu'': Žena koja baca životinje kroz prozor ponovno ima psa

Osa je dobila naziv Ampulex Dementor prema demonu iz filmova o Harryju Potteru, a funkcionira tako da u žohare kojima se hrani ubrizgava otrov koji im onemogućava da se svojevoljno kreću.

Svaki se pas voli maziti, pa i morski: Evo što učiniti kada vam priđe

Otrov, naime, kod žrtava blokira receptore naurotransmitera oktopamin, što dovodi doslovno do toga da osa nad žoharima preuzima kontrolu i pomoću ticala ih navodi kamo da idu.

Naravno, tako ih na najlakši mogući način odvodi na mjesto gdje ih čeka okrutna smrt budući da osa ujedno ima i gadnu naviku jesti plijen dok je još živ.

Za otkriće ove vrste se zaslužni Michael Ohl, Volker Lohrmann, Laura Breitkreuz, Lukas Kirschey i Stefanie Krause.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene