Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Neobični zvuk vjerojatno je najčudnija 'riječ' u švedskom jeziku.


U većini Švedske uočičajena riječ za 'da' je 'ja', no na sjeveru je sasvim druga priča. U gradu Umeå koriste jedinstveni - zvuk. Novinar Oliver Gee otkrio je nešto više o tom zvuku koji u drugim zemljama ne postoji. Naoružao se kamerom i na gradskim ulicama provjerio kako zvuči njihovo 'da'.

Vezani članci Koronavirus u Švedskoj - 2 Jedni su ih kritizirali, drugi ih gledali kao primjer kako se nositi s pandemijom. Sada se bore s punim odjelima intenzivne njege Koronavirus, ilustracija, Švedska Njihovu strategiju borbe s koronom mnogi su kritizirali, a sada imaju drugu najveću stopu novozaraženih u Europi: "Nažalost, vidimo ubrzanje širenja..."

Radi se zapravo o 'oštrom udahu'. Jedan sugovornika novinaru je objasnio da je to jednostavan način za reći 'da' jer nije potrebno otvarati usta i izgovarati riječ 'ja'.

Raspisali natječaj: Traže naziv za žensku masturbaciju

Inače, Gee se u Švedsku preselio prije četiri godine i priznaje da je na početku mislio da je zvuk značio da su ljudi impresionirani ili šokirani onim što im govori.

A četiri godine nisu mu bile dovoljne da ga i sam nauči točno proizvesti. Komentirajući video jedan Šveđanin poručio mu je da u životu nije čuo stranca koji švedsku riječ izgovara savršeno.

Evo što se događa kad vrištite u Švedskoj!

Želite i sami pokušati izgovoriti taj jedinstveni zvuk? Pogledajte video, poslušajte kako to rade Šveđani i - oštro udahnite.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook