Ekipa iz Litve postavila je novi svjetski rekord - pripremili su kavu na 6.300 metara visine tijekom leta balonom.


Nidas Kiuberis, Grazvydas Vilcinskas i Vytautas Samarinas morali su odjenuti zaštitnu odjeću i maske s kisikom prije nego su dosegnuli visinu od 6.300 metara.

Vezani članci Špijunski balon Rat balonima: Kina zaprijetila - "I oni su ilegalno letjeli u našem zračnom prostoru. Poduzet ćemo protumjere" SAD srušio kineski balon: Ilustracija - 2 Kina poručila: "SAD je imao više od 10 balona u našem zračnom prostoru"

Kad su stigli na 'odredište', gdje je temperatura -20 stupnjeva, koristili su poseban Aeropress aparat za kavu.

Kavofil Kiuberis potom je skinuo masku s kisikom i brzo 'srknuo' malo čarobnog napitka, a potom je masku vratio nazad na lice. 'Dobra je baš kao i na tlu', kazao je Kiuberis, inače suvlasnik lanca kafererija Coffee Inn.

No, ovaj rekord ne bi bio moguć bez profesionalne pomoći.

'Pripremali smo se tjednima. Išli smo na eksperimentalne letove, jeli posebnu hranu i išli na terapiju kisikom nekoliko sati prije finalnog leta. Moram priznati da sam bio jako uzbuđen za vrijeme leta iako sam znao da smo u potpunosti spremni. No, ipak je ovo prvi put da sam napravio i popio kavu leteći brzinom od 60 km/h i na toj 'neljudskoj' visini', kazao je Kuiberis.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju