Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Znanstveno dokazano

Tri mjeseca nakon smrti supružnika najopasnija su preživjelog bračnog druga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prva tri mjeseca udovištva najopasnija su za preživjelog supružnika i u tom razdoblju najveći je rizik od smrti, pokazalo je istraživanje američkih znanstvenika s harvardske škole javnog zdravlja.

'Moguće je da se radi o mehanizmu vezanom uz žalovanje ili da skrb za bolesnog partnera rezultira bolešću preživjelog ili da s progresijom bolesti supružnika onaj koji vodi brigu o njemu prestaje skrbiti za vlastito zdravlje', kaže voditelj istraživanja S.V. Subramanian.

Pročitajte i ovo Naomi Osaka nakon razornog potresa I dalje se traga za preživjelima na Haitiju, bolnice pune ozlijeđenih. Pristup ključnim cestama kontroliraju bande Autobus u prometnoj nesreći Vozač se branio šutnjom Ramo je bio u autobusu strave: "Ja sam ispao s kata, kroz prozor. Vidio sam puno ranjenih, puno mrtvih. Tražili su pomoć. Nisam stigao do svih"

Za potrebe istraživanja znanstvenici su proučili podatke 26 tisuća Amerikanaca starijih od 50 godina koje je prikupilo sveučilište u Michiganu tijekom dvije godine.

>> Umro od slomljenog srca 88 minuta nakon svoje supruge

Oni su se fokusirali na 12 tisuća ispitanika koji su bili u braku i pratili ih tijekom deset godina. U razdoblju obuhvaćenom istraživanjem umrlo je ukupno 2912 osoba od čega je njih 2373 iza sebe ostavilo udovicu ili udovca dok je preostalih 539 umrlo kad su već bili udovci ili udovice.

Od toga broja 50 ih je umrlo unutar tri mjeseca od smrti supružnika, 26 tri do šest mjeseci nakon smrti bračnog partnera te 44 šest do 12 mjeseci nakon smrti partnera.

U prosjeku su udovci i udovice imali veće izglede umrijeti od onih čiji su bračni partneri još bili živi, a rizik smrti za udovce i udovice u prva tri mjeseca udovištva bio je 66 posto veći u odnosu na ostalu populaciju.

Pri tome nije uočeno da postoji razlika u povećanim rizicima za smrt po spolu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene