Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Križanjem krumpira i rajčice u Velikoj Britaniji napravljena je biljka koja daje oba ploda. Biljka nije genetski modificirana, a uskoro kreće u komercijalno uzgajanje. Cilj je da bolje iskoristimo prostor u svojim vrtovima.


TomTato je biljka nastala križanjem popularnih biljaka koje se nalaze u gotovo svakom vrtu. Rajčica i krumpir srodne su biljke pa se stoga i krenulo u ovaj projekt. Nitko nije mogao ni zamisliti kako će savršeno i skladno izrasti. Krumpir, tamo gdje mu je i mjesto - pod zemljom, a na stabljikama sočni plodovi rajčice.

Vezani članci Koronavirus u Londonu Britanske vlasti priznale, epidemija nije pod kontrolom: "Stvari idu u lošem smjeru" Velika Britanija, koronavirus Stanje sve ozbiljnije: Na dva tjedna zatvaraju pubove, restorane i barove, članovi različitih kućanstava više se neće smjeti posjećivati

'Ovo je 100 posto prirodno, nije genetski modificirano. Biljka je prirodna i sigurna, svaka je cijepljena rukom što je delikatan posao', kazao je znanstvenik Michael Perry.

>> VIDEO Biljka koja reagira na dodir

Iako izgleda poput neke laboratorijske biljke, TomTato je posve prirodnim putem nastao. Želja ljudi koji su je stvorili jest bolje iskoristiti prostor u vrtovima i na terasama. Na malo mjesta možemo dobiti puno finih plodova.

'Nije riječ ni o kakvom triku, ovo je fantastična biljka koja štedi prostor. Sve manje je prostora u našim vrtovima i ne možemo zasaditi sve što želimo. Sada možemo krumpir i rajčicu imati i na terasi. Iz jednog lonca dobijemo dva ploda', kazao je Perry.

Biljka je sada spremna i za komercijalnu upotrebu. Uskoro će se naći u prodaji u Velikoj Britaniji, a potom, nema sumnje, proširiti svijetom.
 
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook