Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova studija

ALARMANTNI REZULTATI ISTRAŽIVANJA Možda sada prestanete pušiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najnovija studija donosi alarmantne rezultate.

Prema najnovijoj studiji koja je provedena u SAD-u, čak 12 vrsta karcinoma moglo bi biti direktno povezano s pušenjem i cigaretama. Najveću smrtnost koja se povezuje s pušenjem imaju karcinom pluća, bronha, dušnika i grkljana, no i oko polovice smrtnih slučajeva tumora usne šupljine, jednjaka, mokraćnog mjehura također se može povezati s cigaretama, pokazala je studija.

Znanstvenici procjenjuju kako je od 345.962 osobe koje su 2011. umrle od karcinoma i starije su od 35 godina, čak 167.805 slučajeva povezano s pušenjem, piše Reuters.

U svojim procjenama koristili su se formulama za pojavnost specifičnih vrsta karcinoma koji su vezani isključivo uz pušenje, a onda su analizirali i nacionalne baze podataka, radili intervjue o navikama oboljelih/umrlih. Zaključili su, na temelju broja pušača i omjeru karcinoma koji su povezani s pušenjem, da je 125.799 smrtnih slučajeva od tumora pluća, bronha i grkljana, bilo povezano s pušenjem.

Pročitajte i ovo Ilustracija od 3. travnja Novi val poskupljenja cigareta: Pogledajte nove cijene Zvonko Pelicarić - 2 Medicinska senzacija Jučer na operaciji, danas otpušten: Pacijent kojem je inovativnim zahvatom zaleđen i odstranjen tumor opisao svoje iskustvo - "Gotovo kao da sam zub izvadio"

NOVA ERA U BORBI PROTIV RAKA - Ovo će spasiti tisuće

Isto tako, cigarete su krivac za 17 posto smrti od karcinoma bubrega, 20 posto želuca, 22 posto karcinoma maternice te 24 posto jetara i žučnih kanala, zaključili su znanstvenici.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene