Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vladini arhivi u Švedskoj, ispostavilo se, skrivaju osim starih spisa i 'izgubljene' dragulje i nakit posljednjeg ruskog cara, ukupne vrijednosti od čak 2,8 milijuna dolara.


Švedska vlada vratila je pronađene vrijednosti rođacima unutar loze posljednjeg ruskog cara, prenose švedski mediji. nadvojvotkinja Maria Pavlovna, teta cara Nikolaja Romanova, željela je obiteljsko blago nakon revolucije u Rusiji 1917. godine sakriti pa ih je odnijela u švedsku ambasadu u Sankt Peterburgu 1918. godine. Blago je kasnije prokrijumčareno u Stockholm, gdje je ostalo zaboravljeno desetljećima u vladinim arhivima, a otkriveno je tek nakon što je ministarstvo odlučilo relocirati svoj arhiv.

Vezani članci Život u Švedskoj u jeku epidemije koronavirusa Posebni izaslanik WHO-a za koronu: ''Sve bi se zemlje trebale ugledati na švedski model'' Parlament u Sarajevu (Foto: Armin Durgut/PIXSELL) Preglomazna, premrežena i služi za uhljebljivanje? Nisu provodili reformu javne uprave i sada moraju vratiti milijune eura

'Pronašli smo velik broj dragocjenih predmeta, koji su na čuvanje bili povjereni našem veleposlanstvu u Petrogradu 1918. godine, od strane nadvojvotkinje Marije Pavlovne', kazao je za švedski radio Krister Wahlbäck, iz tamošnjeg Ministarstva vanjskih poslova. Predmeti, uključujući i 60 pozlaćenih i draguljima optočenih tabakera i manžeta, procijenjeni su na 2,8 milijuna dolara vrijednosti. Pavlovna je umrla 1920. godine, ne dajući do znanja svojoj obitelji da je dragocjenosti dala prokrijumčariti u Švedsku.

Predmeti su vraćeni potomcima carske obitelji Romanov i uskoro će biti stavljeni na aukciju u londonskom Sotheby'su, što je za švedski radio potvrdio i dužnosnik te poznate aukcijske kuće.