Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Često nam se događa da pokušavamo donijeti ispravnu odluku, ali jednostavno ne znamo koju od opcija da izaberemo, a kada i donesemo konačnu odluku nismo sigurni je li ispravna.


Ključ u donošenju dobre odluke je balansiranje između toga da slijedimo intuiciju i razum. Iako nikada ne možete biti sigurni koje će točno biti posljedice vaše velike odluke, ne biste niti trebali znati, piše Huffington Post. Ali, jedna je stvar sigurna: Ništa nije gore od ostanka u stanju neodlučnosti. Evo nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći:

Vezani članci Branimir Glavaš Predsjednik Zoran Milanović ukinuo odluku kojom su Branimiru Glavašu oduzeta odlikovanja Velimir Mratinić s ovcama Obrat u Komiži: Gradonačelnica predlaže poništenje odluke o zabrani domaćih životinja u naselju

1. Slušajte svoju intuiciju

Jeste li imali osjećaj što trebate učiniti? Ako slijedite svoje srce ili instinkt, to vam može pomoći da donosite odluke koje su u skladu s vašim najdubljim vrijednostima i stavovima. Ali budite oprezni da ne pomiješate intuiciju s emotivnom reakcijom - iznenadna jasnoća, a ne nagli bijes znak je unutarnjeg vodstva.

>> Sudac donio odluku bacanjem novčića

2. Važite moguće ishode

Iako je instinkt važan, pobrinite se da odluku sagledate racionalno. Odvagnite razloge za i protiv svakog mogućeg izbora kao biste zaključili što vama ima najviše smisla. Balansirajte emotivne reakcije tako što koristite logiku i pobrinite se da ste uzeli u obzir sve relevantne faktore odluke.

3. Jeste li ponosni na odluku

Vidite li mogućnost kajanja ili srama koje bi mogle proizići iz jednog od vaših mogućih izbora? Hoće li vaše aktivnosti potencijalno pogoditi nekoga na negativan način? Ako se brojite s odlukom između nečega što želite ili nečega što osjećate što biste trebali učinit, uzmite si vremena da razmislite kako ćete se osjećati nakon što počnete provoditi odluku, i je li izbor u skladu s vašom osobnošću, odnosno ono što biste željeli biti.

4. Pronađite razlog zašto

Znate li zašto uopće razmišljate o spornoj temi oko koje donosite odluku? Ponekad detalji mnogu zamagliti jasnu sliku i temeljni razlog zašto nešto želimo ili ne želimo. Ako znate zašto nešto odlučujete lakše ćete donijeti ispravnu odluku.

5. Mirno spavajte

Tijelo nam može reći mnogo o tome donosimo li ispravnu odluku. Osjećate li se napeto ili nervozno? Kada donesete odluku jeste li opušteni? Možete li spavati? Ako se osjećate mirno, odluka koju donosite vjerojatno je ispravna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju