Kineska Žuta rijeka (Foto: Thinkstock)
Kineska Žuta rijeka (Foto: Thinkstock)

Znanstvenici su otkrili prve dokaze koji idu u prilog teoriji o velikoj kineskoj poplavi i začetku dinastije Xia, događaju za koji se, prema legendi, tvrdilo da je obilježio začetak kineske civilizacije.


Znanstvenici su otkrili prve dokaze koji idu u prilog teoriji o velikoj kineskoj poplavi, katastrofi koja je označila početak kineske civilizacije, a koju su mnogi do sada smatrali samo legendom. 

Analizom kostiju djece stradale u potresu za koji se vjeruje da je uzrok poplave, geolozi su otkrili kako se ovaj događaj zbio stotinama godina kasnije nego što je tradicionalno smatrano.

Prije ovog otkrića, nisu postojali znanstveni dokazi koji bi išli u prilog spomenutoj poplavi, no kineski tim istraživača razvio je teoriju o kataklizmičkom događaju koji su smjestili oko 1900. godine prije Krista, prenosi BBC. Otkriveni su ostaci klizišta dovoljno velikog da bi zaustavilo tok Žute rijeke, koje je potom poput svojevrsne brane uzrokovalo nakupljanje rijeke na jednom mjestu u trajanju do 9 mjeseci, nakon čega je brana popustila što je dovelo do poplave koja je trajala više od dva desetljeća, najdulju u posljednjih 10.000 godina. 

Ovaj pronalazak ide u prilog teoriji o dinastiji Xia, prvoj kineskoj dinastiji za koju se nakon ovog otkrića vjeruje kako se pojavila mnogo kasnije nego što se do sada smatralo. 

Prema legendi, kineski vladar Veliki Yu istaknuo se kao heroj nakon što je uspio ukrotiti Žutu rijeku pomoću jedinstvenog sustava odvodnje te tako utemeljio početke Xia dinastije i cjelokupne kineske civilizacije. 

Legenda o velikoj poplavi i dinastiji Xia opće je poznata u Kini, no do sada su je mnogi poricali zbog nedostatka dokaza za nju. Novootkriveni dokazi objavljeni u znanstvenom časopisu Science mogli bi promijeniti dosadašanja mišljenja o kineskoj povijesti i začetku njene civilizacije. 

Ukoliko je velika poplava zaista povijesna činjenica, a ne mit, tada će legenda o začetku dinastije Xia promijeniti dosadašnja povijesna učenja.