Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ravnopravnost spolova

Očevo prezime više neće biti obaveza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema nacrtu zakona o kojem će se raspravljati u parlamentu, španjolska djeca, koja obavezno nose prezimena obaju roditelja, ubuduće neće morati imati očevo prezime kao prvo.

Pročitajte i ovo Dan žena - 2 Međunarodni dan žena Žene se suočavaju s diskriminacijom, neravnopravnošću, nejednakošću: "Za isti posao mi smo bile manje plaćene nego muškarci. Iz kojega razloga?" Srbijanska oporba drži plakate s natpisima Odbili prisegnuti Konstituiran novi saziv Skupštine Srbije: Oporba napustila sjednicu, Hrvati ostali bez zastupnika

Naime, od sada bi roditelji trebali moći odabrati redoslijed kojim će se dva prezimena davati djeci, dok će u slučaju neslaganja ili neodlučnosti, roditeljska prezimena biti poredana po abecednom redu, a dijete će naknadno moći odlučiti o izmjeni poretka kada bude punoljetno.

>> Nadarena djeca predodređena za neuspjeh?

>> 'Djeca gube dodir sa stvarnim svijetom'

Poznato je da je dosad očevo prezime bilo obavezno postaviti ispred majčinog, što je u zadnje vrijeme, bilo predmet negodovanja i rasprava. O ovom zakonu raspravljat će se u parlamentu 3. rujna, a trenutačno ga ispituje odbor za pravosuđe koje ima rok do 10. studenog za prijedlog amandmana. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene