Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prema nacrtu zakona o kojem će se raspravljati u parlamentu, španjolska djeca, koja obavezno nose prezimena obaju roditelja, ubuduće neće morati imati očevo prezime kao prvo.


Naime, od sada bi roditelji trebali moći odabrati redoslijed kojim će se dva prezimena davati djeci, dok će u slučaju neslaganja ili neodlučnosti, roditeljska prezimena biti poredana po abecednom redu, a dijete će naknadno moći odlučiti o izmjeni poretka kada bude punoljetno.

>> Nadarena djeca predodređena za neuspjeh?

Vezani članci Ravnopravnost: Žene planinarile na Mosor - 1 Sto žena na vrhu Mosoru: "Nije toliko važno cvijeće koje se daruje, već uspomena na povijesnu borbu“ Bolnica, ilustracija (Foto: Getty Images) Kao sedma na svijetu: Većinski katolička zemlja izglasala legalizaciju eutanazije

>> 'Djeca gube dodir sa stvarnim svijetom'

Poznato je da je dosad očevo prezime bilo obavezno postaviti ispred majčinog, što je u zadnje vrijeme, bilo predmet negodovanja i rasprava. O ovom zakonu raspravljat će se u parlamentu 3. rujna, a trenutačno ga ispituje odbor za pravosuđe koje ima rok do 10. studenog za prijedlog amandmana. (Hina)