Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ovo nije dobro

PLANETARNE PROMJENE Zašto oblaci putuju drugačije nego prije 30 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Po prvi put temeljito je dokumentirana jedna od najdubljih planetarnih promjena koju uzrokuje globalno zatopljenje a to je raspodjela oblaka diljem Zemlje.

Oblaci se danas ponašaju drugačije nego prije 30 godina, tvrde znanstvenici u studiji objavljenoj u časopisu Nature.

Do 'premještanja oblaka' došlo je širenjem suptropskih zona koje se nalaze između 20 i 30 stupnjeva geografske širine na obje hemisfere. One se pomiču sve više prema polovima, a oblaci ujedno idu i sve više u visinu kako se globalno zagrijavanje pojačava.

'S porastom CO2 dolazi do hlađenja stratosfere, a troposfera se s druge strane zagrijava, što znači da oblaci idu u visinu više nego prije', pojasnio je Joel Norris, klimatolog sa University of California u San Diegu koji je glavni autor ove studije.

Promjene u 'ponašanju oblaka' potvrdile su i usporedne satelitske snimke između 1983. i 2009. godine. Količina oblaka povećala se na sjeverozapadu Indijskog oceana, sjeverozapadu i jugozapadu Pacifika te sjeverno od Ekvatora, iznad Tihog i Atlantskog oceana. S druge strane, oblaka je manje na srednjim zemljopisnim širinama obiju hemisfera, osobito na sjeveru Atlantika, iznad jugoistoka Indijskog oceana te duž centralnog, tropskog dijela Južnog Pacifika.
Promjene u oblacima značajne su u kontekstu prodiranja sunčevog zračenja do Zemlje.

Pomicanje putanje oblaka prema polovima pojačava globalno zagrijavanje zbog veće širine i manje sunčeve svjetlosti koja dolazi do Zemlje - oblaci reflektiranju manje svjetla nego što bi to bilo u slučaju da su bliže tropskim krajevima i Ekvatoru, pojašnjava Norris. Isto tako, s obzirom da se veći broj oblaka nalazi zgusnut, na visinama, to znači da hvataju više infracrvenog zračenja i topline.

'Sada imamo deblji pokrivač koji također ima učinak zagrijavanja', kaže Norris.

I ova studija samo potvrđuje koliko je globalno zagrijavanje opasno. Ipak, sada se među znanstvenicima razvija rasprava mogu li promjene koje se događaju s oblacima još više pogoršati globalno zagrijavanje iznad dosadašnjih očekivanja, piše Washington Post.
 

Pročitajte i ovo Klimatske promjene, ilustracija SAMIT U EGIPTU Bliži se COP27, može li se stati na kraj globalnom zatopljenju? "Nalazimo se u prijelomnom trenutku" Poljedice toplog vremena - 2 KLIMATSKE PROMJENE Zabrinjavajuće izvješće: Porast temperatura u Europi dvaput je veći od prosjeka, doznajte što nam sve zbog toga prijeti

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene