Novo istraživanje pokazalo je kako kokain može 'prespojiti žice' u mozgu te drastično utjecati na donošenje odluka nakon samo jednog uzimanja.


Ranija istraživanja pokazala su kako kokain može izmijeniti stanje mozga nakon dužeg konzumiranja, ali novo istraživanje pokazalo je kako se mozak počinje mijenjati već nakon prve doze.

Vezani članci Veliko istraživanje Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik Nove TV) EKSKLUZIVNO Veliko iznenađenje u rejtingu: Grabar-Kitarović, Milanović i Škoro unutar statističke pogreške Istraživanje o štrajku u prosvjeti (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Što o štrajku misle građani? Sindikate još uvijek podupire većina, a evo koga krive za problem koji već traje mjesecima

Koristeći miševe, istraživači sa sveučilišta San Francisco i Berkeley proučavali su frontalni režanj, područje mozga koje je zaduženo za odnošenje odluka i memoriju, u trenutku kada im je dan kokain.

>>Novo istraživanje pokazalo da prekomjerni unos kave smanjuje životni vijek

Nakon samo jedne doze, istraživači su otkrili rast malih struktura u obliku grančica koje povezuju neurone i formiraju oblik čvora te dolazi do neuroloških promjena koje utječu na donošenje odluka.

'Odavno znamo da kada postanete redoviti konzument droga, vaša pažnja i donošenje odluka budu promijenjeni. Šokantno je da se neurološke promjene događaju nakon samo jednog uzimanja', kaže Linda Wilbrecht, asistentica profesora za psihologiju i neuroznanost na Berkeleyju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook