Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Utječe na donošenje odluka

Kokain mijenja stanje vašeg mozga nakon prvog uzimanja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novo istraživanje pokazalo je kako kokain može 'prespojiti žice' u mozgu te drastično utjecati na donošenje odluka nakon samo jednog uzimanja.

Ranija istraživanja pokazala su kako kokain može izmijeniti stanje mozga nakon dužeg konzumiranja, ali novo istraživanje pokazalo je kako se mozak počinje mijenjati već nakon prve doze.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić istraživanje - 4 U Dnevniku Nove TV Treći dio velikog predizbornog istraživanja: Pogledajte rezultate za tri velike izborne jedinice Istraživanje na otoku Gough Odmor od buke San vam je raditi na nenaseljenom otoku? Možete za 30.000 eura, ali samo ako volite ove životinje

Koristeći miševe, istraživači sa sveučilišta San Francisco i Berkeley proučavali su frontalni režanj, područje mozga koje je zaduženo za odnošenje odluka i memoriju, u trenutku kada im je dan kokain.

>>Novo istraživanje pokazalo da prekomjerni unos kave smanjuje životni vijek

Nakon samo jedne doze, istraživači su otkrili rast malih struktura u obliku grančica koje povezuju neurone i formiraju oblik čvora te dolazi do neuroloških promjena koje utječu na donošenje odluka.

'Odavno znamo da kada postanete redoviti konzument droga, vaša pažnja i donošenje odluka budu promijenjeni. Šokantno je da se neurološke promjene događaju nakon samo jednog uzimanja', kaže Linda Wilbrecht, asistentica profesora za psihologiju i neuroznanost na Berkeleyju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene