Novo istraživanje pokazalo je kako kokain može 'prespojiti žice' u mozgu te drastično utjecati na donošenje odluka nakon samo jednog uzimanja.


Ranija istraživanja pokazala su kako kokain može izmijeniti stanje mozga nakon dužeg konzumiranja, ali novo istraživanje pokazalo je kako se mozak počinje mijenjati već nakon prve doze.

Vezani članci Australija se bori s najezdom miševa VIDEO Prizori iz noćnih mora. Australija se bori s najezdom miševa: "S prozora skaču na krevete i grizu ljude dok spavaju" Marihuana u autu, ilustracija Uhvaćen na parkingu trgovačkog centra: 24-godišnjak u autu skrivao deset vrećica marihuane i kokaina

Koristeći miševe, istraživači sa sveučilišta San Francisco i Berkeley proučavali su frontalni režanj, područje mozga koje je zaduženo za odnošenje odluka i memoriju, u trenutku kada im je dan kokain.

>>Novo istraživanje pokazalo da prekomjerni unos kave smanjuje životni vijek

Nakon samo jedne doze, istraživači su otkrili rast malih struktura u obliku grančica koje povezuju neurone i formiraju oblik čvora te dolazi do neuroloških promjena koje utječu na donošenje odluka.

'Odavno znamo da kada postanete redoviti konzument droga, vaša pažnja i donošenje odluka budu promijenjeni. Šokantno je da se neurološke promjene događaju nakon samo jednog uzimanja', kaže Linda Wilbrecht, asistentica profesora za psihologiju i neuroznanost na Berkeleyju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook