Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

NASA moli građane svijeta za pomoć. Ovo doista ne mogu oni sami...


NASA traži vašu pomoć. Neće vas, nažalost, poslati u svemir, ali bar ćete moći 'baciti' pogled na 1,8 milijuna fotografija Zemlje iz svemira.

Naime, NASA se nada kako bi fotografije mogle pomoći očuvanju energije, boljem zdravlju ljudi i sigurnosti na planetu ukoliko bismo shvatili što se događa u našoj atmosferi. No, znanstvenici za to trebaju pomoć, objavio je CNN. Naime, od 1,8 milijuna fotografija, 1,3 milijuna je snimljeno iz svemirske postaje, od toga 30 posto po noći.

'Lokacije koje se vide na fotografijama nisu uvijek određene, što ograničava korištenje fotografija. Tu na red dolazi građanska znanost', poručuju iz NASA-e.

Sveučilište iz Madrida pokrenulo je stoga projekt kako bi se katalogiziralo fotografije. Najjednostavniji dio projekta je 'Tamno nebo', u kojem se od korisnika interneta traži da fotografije podijele na slike gradova, zvijezda i drugih objekata.

Misteriozni objekt uočen na web kameri. Pogledajte što se onda dogodilo!

Vezani članci Ilustracija - 2 Iseljavanje, zdravlje, bolji život i potraga za srećom: Kakve veze drveće ima s tim? Selo Krndija (Foto: Dnevnik.hr) U nekim selima po dvoje ili troje ljudi: Pogledajte koliko stanovništva ima vaš grad ili općina

Drugi dio nazvan je 'Gradovi noću' gdje se mjesta na fotografijama trebaju pridružiti lokacijama na kartama. Treći i najzahtjevniji dio zove se 'Izgubljeni u noći'.

'Neke fotografije su jasne slike gradova, no na drugima su oni samo male točkice. To je kao da imate puzzle s 300 tisuća komada', poručili su s madridskog sveučilišta.

NASA-i se već javilo na stotine volontera koji su već razvrstali 20 tisuća fotografija, no svaku treba pogledati više osoba kako bi podaci bilo što točniji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju