Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rekordna zarada

Najskuplji broš na svijetu prodan je za...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Christie's je na aukciji zaradio 154 milijuna dolara, a Sotheby's je 141,5 milijuna dolara.

U sklopu svibanjske prodaje ekskluzivnog nakita koju u Ženevi tradicionalno organiziraju aukcijske kuće Sotheby's i Christie's, ovaj je tjedan za 17,8 milijuna dolara prodan broš koji je 1912. za direktora rudnika dijamanata u vlasništvu De Beersa izradio Cartier te se smatra jednim od najljepših komada nakita iz razdoblja secesije u svijetu.

Pročitajte i ovo Automobili na aukciji Javna dražba Država zaradila 200.000 eura: "To je mačak u vreći, na nekom dobijemo, na nekom izgubimo" Ilustracija SVJEDOK RAZARANJA Pronađen je pod ruševinama Hirošime i prodan za popriličnu cifru

Broš čine četiri velika dijamanta, a na aukciji je prodan za šest puta višu cijenu nego 1991. godine, kada ga je na dražbi kupio jedan europski kolekcionar za 2,7 milijuna dolara. Na ovogodišnjoj je aukciji isti kolekcionar ponudio još 14 komada nakita te za njih ukupno dobio 32 milijuna dolara.

Za kupnju jedinstvenog broša nadmetala su se dva ponuđača, a njegov vlasnik odsad je londonska draguljarnica "Symbolic and Chase".

Među prodanim iznimno vrijednim predmetima je i plavi dijamant koji se sa 13,22 karata smatra najvećim u svijetu u svojoj kategoriji.


Pokušavaju prodati mrtvog kita!

Za 23,8 milijuna dolara kupio ga je američki draguljar Harry Winston, rekao je direktor međunarodnog odjela za prodaju nakita u Christie'su, Francois Curiel.

'Ovo je prvi put da se u ženevskoj dvorani nakon puno godina okupilo ovako puno zainteresiranih', rekao je Curiel, pohvalivši se kako je riječ o najvećoj prodaji nakita dosad organiziranoj u svijetu s rekordnom zaradom.

Naime, Christie's je od prodaje 217 ponuđenih predmeta zaradio 154 milijuna dolara, a Sotheby's je ostvario zaradu od 141,5 milijuna dolara. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene