Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokušavaju ih spasiti

FOTO Što se to događa s najstarijim mumijama?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najstarije mumije datiraju iz 5050. prije Krista i počinju se raspadati, crnjeti i pretvarati se u mulj.

Raspadanje je uočeno na velikom broju davnih relikta, uključujući one iz grobnice kralja Tutankamona. Sada se radi studija o tome, piše International Business Time.

Pročitajte i ovo Pokop mumije - 2 turistička atrakcija Stoneman Willie: Nakon čak 128 godina otkriven identitet legendarne mumije u SAD-u Slika nije dostupna Egipat Arheolozi pronašli 30-ak egipatskih mumija

Prvo je raspadanje primijećeno među 120 mumija koje su smještene na Sveučilištu Tarapaca u Čileu. 'U posljednjih deset godina, proces je ubrzan', rekla je Marcela Sepulveda, profesorica arheologije i antropologije.

Mumija skrivala nevjerojatnu tajnu: Znanstvenike šokiralo otkriće!

Početna ispitivanja uzoraka iz muzeja pokazala su da je raspadanje mikrobno. ' Ključna riječ koju puno koristimo u mikrobiologiji je oportunizam', rekao je Ralph Mitchell, profesor s Harvarda koji je pozvan da riješi ovaj misterij.

'S mnogim bolestima s kojima se susrećemo, počevši od mikroba u našem tijelu, kada se promjeni okolina, oni postaju oportunisti', objašnjava Sepulveda.

Pokazalo se da povećana vlaga u zraku oštećuje kožu mumija, a upravo u vrijeme raspadanja povećavale su se razine vlage u Arici u kojoj su smještene mumije.

Idealna razina vlage za mumije koje se čuvaju u muzejima je između 40 i 60%. Veće razine mogu dovesti do raspadanja i nižih razina acidifikacije.

Dok se mumije u muzejima mogu sačuvati, izazov stvaraju one koje se nalaze vani. Vjeruje se da stotine od 7.000 mumija zakopano ispod pješčane površine u dolinama diljem regije.

'Kako da ih se sačuva izvan muzeja? Postoji li znanstveni odgovor da se sačuvaju ovi važni povijesni izvori od uništavajućih utjecaja klimatskih promjena?', pita Mitchell.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene