Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Njihov je rad podcjenjen

Izračunali smo koliko bi trebale zarađivati kućanice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Život kućanice uključuje pregršt obaveza, ovisno o veličini doma i obitelji o kojima brine. Njezino radno vrijeme, dobro je poznato, traje i više od osam sati dnevno, a poslove koje kućanica radi spadaju u profesije koje ljudi unovčuju.

Privatni kuhar

Pročitajte i ovo Dalibor Kratohvil povećanje od 56 posto Šefu HOK-a povećali i ovako golemu plaću: Upravni odbor u tome ne vidi problem, kažu da je to sve zbog njegova rada i angažmana Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Ne znate trebate li prijaviti porez na dohodak? Stručnjaci su izračunali kako roditelji mogu ostvariti maksimalan povrat poreza!

Kuhanje je jedno od glavnih obveza kućanica. Od doručka do večere mnogo je planiranja i spravljanja hrane. Kuhari u prosjeku zarađuju oko 5.000 kuna mjesečno. Ako se u to uključi i cijena dostave hrane, budući da kućanice moraju odvojiti vrijeme da se odvezu do trgovine i kupe namirnice, 'plaća' za kuhanje i dostavu bila bi im veća i za 1.000 kuna.

Čišćenje kuće

Uobičajeno čišćenje kuće uključuje usisavanje, brisanje prašine, pranje podova, održavanje kupaonice i kuhinje, pravljenje kreveta. Profesionalne spremačice naplaćuju svoj rad po satu, oko 30 kuna. Ukoliko joj za to treba tri sata dnevno, mjesečno bi kućanica zaradila oko 900 kuna.

Briga o djeci

Ukoliko obitelj ima djecu, kućanica se brine i o njima. Odgajatelji za tu uslugu (koju obično dnevno obavljaju osam sati dnevno) inače primaju mjesečni prihod od oko 5.000 kuna. 24 sata skrbi o djeci koštalo bi, dakle, 15.000 kuna.

Vozačica

Osobni vozač pravi je luksuz. Ali, djecu treba odvesti u školu, na trening, predstavu, kod prijatelja... Prosječna plaća vozača jedne hrvatske taksi službe je 5.280 kuna. Dakle, samo za ove obavljene dužnosti, kućanica zarađuje 27.180 kuna mjesečno.

Usluge pranja rublja

Ukućani očekuju da kada zavire u ormar, njihova odjeća bude čista i opeglana. Ukoliko je perilica uključena svaki dan, a po jednoj 'veš mašini' cijena pranja i peglanja rublja je 50 kuna, kućanica je mjesečno zaslužila 1.500 kuna.

Svakodnevni rad kućanice, njezini ukućani često zanemaruju i uzimaju 'zdravo za gotovo'. Kada bi svoje vještine odlučila unovčiti mogla bi proći i više nego dobro. A s druge strane, sve dok te poslove obavlja za svoj dom, obitelj uštedi oko 28.680 kuna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene