Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kemikalije koje se nalaze u pastama za zube mogu loše utjecati na naše zdravlje.


Sve veći broj stomatologa vjeruje da mnoge 'komercijalne paste za zube' sadrže tvari štetne za naše zdravlje. Kemikalije koje se nalaze u njima povezuju, među ostalim, s rakom usne šupljine i dojke, iritacijom usta, ali i onečišćenjem okoliša.

Informirajte se ako koristite ovu pastu za zube

Vezani članci Most u Splitu Facebook grupa upozorava na opasan most u Splitu: "Sanirajte ga prije nego nekome što padne na glavu" Slika nije dostupna Udruge preuveličavaju zagađenje opasnim kemikalijama?

Doktor Toby Talbot koji je u struci više od 35 godina vjeruje da se proizvodi koje nalazimo na policama trgovina često temelje na industrijskoj kemiji, a ne medicini. 'Neki proizvodi koriste slogan koji ukazuje na to da su 'vodeći proizvodi koje koriste zubari', ali to je zato što šalju besplatne proizvode svakom zubaru u zemlji', kaže Talbot.

Naveo je i sastojke koji ga najviše zabrinjavaju:

1. Kemikalija koja uzrokuje čireve u ustima - natrij lauril sulfat. Riječ je, tvrdi Talbot, o sredstvu koje se koristi u 85 posto pasti za zube, a služi kao sredstvo za vlaženje, odnosno kao nešto što omogućava da se pasta lakše razmazuje. No, problem s ovom kemikalijom je da otvara praznine u ustima što omogućuje prolazak toksina i kancerogenih tvari.

2. Kemikalija triclosan - prošle godine jedan proizvođač maknuo je proizvode s triclosanom s polica u SAD-u. Naime, javnost je postala svjesna da je riječ o kemikaliji koja je povezana s rastom stanica raka. Inače, triclosan se u paste za zube stavlja kako bi spriječio bolesti desni.

Iako proizvođač inzistira da je triclosan u malim količinama siguran, istraživanja su pokazala da je pasta učinkovito sredstvo za ulazak triclosana u tijelo.

3. Sredstva za izbjeljivanje - Talbot objašnjava da se za izbjeljivanje koriste peroksidi i vodikov peroksid koji su toksični i nadražuju meko tkivo. Dodaje kako oštećuju sluznicu u ustima i mogu uzrokovati štetu na površinskim stanicama zubnog mesa. Također, količine koje su dostupne u proizvodima na policama trgovina često ni ne mogu izbjeliti zube.

4. Sićušni komadići plastike u pastama za zube - 'Mirkočestice su mali komadići plastike u nekim pastama za zube koji su toliko mali da se ne mogu vidjeti ni pod mikroskopom. Djeluju kao obrazivno sredstvo za uklanjanje mrlja sa zubi', kaže Albot.

'No, oni prolaze i kroz naše centre za pročišćivanje vode i dolaze u sustave za vodu te pronalaze put do prehrambenog lanca. Pronađeni su u kamenicama, jastozima, dagnjama i ribama u Sjevernom moru, Tihom oceanu i Atlantiku. Njihov učinak sličan je učinku plastičnih vrećica koje nađu put do mora i začepe eko-sustav', kaže doktor.

Ipak, unatoč svi potencijalno opasnim kemikalijama, Talbot ne zagovara odbacivanje pasti za zube. Uglavnom zato što su fluoridi koje sadrže promijenili stanje naših zubi, kaže. Mali dodatak fluorida napravio je značajna poboljšanja kod zubnog zdravlja i pomogao u smanjenju karijesa, objasnio je.

Dakle, paste za zube uglednijh bredova koje sadrže fluorid dobre su za korištenje, smatraju neku zubari, iako se vode rasprave i o tome jesu li paste s fluorom opasne za zdravlje. No, kada su u pitanju drugi sastojci tu se priča komplicira.

Tvrtke koje proizvode paste vrlo su lukave pri otkrivanju sastojaka. Primjerice, zna se da neke paste sadrže Triclosan, međutim, nepoznata je njegova koncentracija pa ga je zahtjevno analizirati. Manjak transparentnosti zubarima, te posebno pacijentima, otežava procjenu pasti za zube.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook