Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istina nakon 80 godina

Hoće li nova fotografija razotkriti jedan od najvećih povijesnih misterija?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Smrt Amelie Earhart jedna je od tema koja interesira javnost od kada je njezin avion, tijekom pokušaja da postane prva žena koja je avionom obletjela svijet, 1937. nestao iznad Tihog oceana. Nova slika mogla bi odgonetnuti tajnu vezanu uz okolnosti njezine smrti.

Istražitelji su pronašli sliku za koju vjeruju da potvrđuje desetljećima staru teoriju da su Earhart i njezin navigator Fred Noonan zatočeni od strane Japanaca. Radi se o novootkrivenoj slici iz Nacionalnog arhiva SAD-a koja prikazuje Eahart i Noonana na Marshallovim Otocima.

"U početku sam bio skeptičan. To je bilo prije nego što smo mogli provjeriti autentičnost fotografije", rekao je Shawn Henry, bivši pomoćnik izvršnog direktora FBI-a. Henry, koji pomaže otkriti istinu o nestanku Amelie Earhart, rekao je Washington Postu: "Činjenica da je fotografija došla iz Nacionalnog arhiva, a ne nečijeg podruma ili garaže dala joj je mnogo kredibiliteta."

Na fotografiji je osoba koja ima frizuru i oblik tijela Amelie Earhart, a na pristaništu sjedi okrenuta leđima kameri, ističe Henry. Na lijevoj strani pristaništa nalazi se čovjek za kojeg se vjeruje da je Noonan. Krajnje desno može se vidjeti brod u kojem je avion, za koji se pretpostavlja da je pripadao Earhart.

Henry je dodao da su fotografiju analizirala dva stručnjaka za fotografije. Oba su zaključila da fotografija nije lažna te da izgled dviju osoba na slici odgovara izgledu Earhart i Noonan.

Henry je putovao na Marshallove Otoke, gdje je intervjuirao sina muškarca čiji je otac navodno rekao kako je 1937. svjedočio slijetanju Earhartinog aviona. Također je razgovarao s osobom koja tvrdi da je vidjela Earhart i Noona nakon što su sletjeli.

"Ipak, za mene su sve te stvari neuvjerljive dok nema fotografije koja potvrđuje da je bila tamo", rekao Henry te dodao da je "fotografija dostatan dokaz".

Smrt u zatočeništvu Japanaca?

Gary Tarpinian, producent dokumentarca tijekom kojeg je ta fotografija objavljena, rekao je kako vjeruje da je Koshu, japanski trgovac koji se nalazi na slici, odveo Earhart do Saipana gdje je, u japanskom zatočeništvu, umrla.

Tarpinianov tim vjeruje da je fotografiju snimila osoba koja je špijunirala Japance. Drugi detalji koji se tiču okolnosti Earhartine smrti zasada ostaju tajna.

"Što joj se dogodilo? Je li došlo do prikrivanja? Je li vlada SAD-a znala? Što je japanska vlada znala?", zapitao se Henry. "Ovo za sobom vodi čitav niz novih pitanja", zaključio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene