Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokušala obletjeti svijet

Kreće nova potraga za Ameliom Earhart!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki istraživaći u srpnju će pokrenuti još jednu potragu u pokušaju rješavanja jedne od najvećih zagonetki 20. stoljeća - što se dogodilo Ameliji Earhart u njezinu pokušaju da postane prva žena koja će obletjeti svijet.

Analitičari su proučavajući stare fotografije otkrili dio njezina zrakoplova Lockheeda Electre i na osnovu toga će krenuti u istraživanje na otoku Nikumaroru, dijelu pacifičke države Kiribati. Istraga će biti privatno financirana, ali je američka administracija pomogla u pribavljanju svih potrebnih dopuštenja kiribatskih vlasti.

Amelia Earhart
i njezin navigator Fred Noonan nestali su 1937. godine nakon što su na putu oko svijeta s Nove Gvineje poletjeli prema Havajima. Dosad su milijuni dolara potrošeni na ekspedicije i pokušaje pronalaska dokaza o njihovoj sudbini.

Pročitajte i ovo Privedeni ubojice Danke Ilić (2) Iz minute u minutu Osumnjičeni za Dankino ubojstvo dovedeni u tužiteljstvo pognutih glava i u lisicama, zgrada pod opsadom policije Talijanska policija Zloporaba fondova EPPO radi punom parom: U tri EU članice uhićeno 17 osoba, zaplijenjen nakit, satovi, zlato

Sud u Kaliforniji slavnu je pilotkinju, prvu ženu koja je preletjela Atalantik, službeno proglasio mrtvom 1939. godine. Po najčešćoj verziji, Earhart je ostala bez goriva i srušila se u ocean na putu od Nove Gvineje do otoka Howlanda, na koji je planirala sletjeti i natočiti gorivo.

Prije dvije godine skupina istraživača pronašla je fragmente kostiju na Nikumaroru, ali analizom nije bilo moguće potvrditi radi li se uopće o ljudskim kostima, a kamoli onima Amelije Earhart.

Oceanograf Robert Ballard, koji je pronašao olupine Titanica i Bismarck, snažno zagovara istragu na Kiribatiju. Fotografija na kojoj se navodno vidi dio Electre omogućava da se istraga s područja velikog na desetke tisuća četvornih kilometara suzi na malo područje. 

Američka državna tajnica Hillary Clinton podržala je novu potragu. 'Amelia Earhart je bila heroina nacije, ljudima je dala nadu i inspirirala ih da sanjaju više i smjelije', kazala je Clinton.

Njezin nestanak 2. srpnja 1937. godine i dalje je jedna od većih zagonetki 20. stoljeća. Je li ostala bez goriva i srušila se u more? Je li Electra imala problema s motorom? Je li možda u letu vidjela otok i pokušala sletjeti na obližnji greben? Nitko ne zna te odgovore.

Earhart je na put oko svijeta krenula iz Oaklanda u Kaliforniji. Preko Miamija, Južne Amerike, Afrike, indijskog potkontinenta i jugoistočne Azije stigla je na Novu Gvineju. U tom trenutku prešla je 35 tisuća od planiranih 46 tisuća kilometara. Ostatak je u najvećoj mjeri trebao biti let preko Pacifika, koji je bio najteža etapa puta i tijekom kojeg je nestala. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene