Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spašena od propasti

Biser usred pustinje: Pogledajte oazu staru 2.000 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oazu staru 2.000 godina pored grada Dunhuanga kineske vlasti pokušavaju spasiti od nestajanja, a radi se o pravom malom raju u tom kutku Zemlje.

Na sjeveroistoku Kine postoji mjesto koje naprosto oduzima dah. Samo šest kilometara južno od grada Dunhuanga i usred pustinje, smještena je 2.000 godione stara oaza Yueyaquan (Polumjesec na kineskom), no kako se s vremenom sve više smanjivala zbog utjecaja pustinje, kineske vlasti odlučile su je spasiti navodnjavanjem, prenosi Daily Mail.

>> Minijaturna pustinja usred sibirskih planina!

U 60-im godinama prošlog stoljeća jezero u oazi mjerilo je dubinu i do 5 metara, a početkom 90-ih ta se dubina svela na manje od jednog metra, zbog smanjenja obima podzemnih voda.

Popustinjavanje pravi problem

Godine 2006. lokalne kineske vlasti odlučile su intervenirati i navodnjavanjem spasiti oazu, koja je otad polako počela vraćati svoj prvobitni izgled i dubinu.

Jezero je dugačko 218 metara i široko 54 metra, a u njemu se nalazi čista izvorska voda. Okruženo je pravim pustinjskim pejzažem, koji oazi i daje nevjerojatnu ljepotu. Vjeruje se kako je jezero toliko dugovječno usred pustinje zbog vrlo niske nadmorske visine te pozicije koja spriječava da pustinjske dine jednostavno padnu u njega i zatrpaju ga.

Popustinjavanje je postalo pravi problem na sjeverozapadu Kine, a vlasti taj problem pokušavaju riješiti na svakojoake načine. Oaza polumjeseca je samo jedan od njih. Pogledajte fotogaleriju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene