Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istine i laži o bijelom kruhu

Bijeli kruh važan izvor vitamina i minerala?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije više stotina godina bijeli kruh slovio je kao zdrava namirnica, štoviše ikona čija je konzumacija bila odraz odgovornosti prema vlastitom zdravlju. Danas nutircionisti sugeriraju što češće izbjegavanje konzumiranja bijelog kruha. No je li on doista tako loš?

Da su ljudi uvjereni kako je bijeli kruh loš i nezdrav, svjedoči i anegdota profesora koji je istraživao povijest bijelog kruha. 'Ljudi su me gledali kao da kupujem metamfetamin', rekao je Aaron Bobrow-Strain, profesor na sveučilištu Whitman u Washingtonu i autor knjige Bijeli kruh: Socijalna povijest kruha.

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

Većina kritika usmjerenih protiv bijelog kruha leže na njegovoj komercijalizaciji, ali prava poruka je zapravo da su bijelo brašno i bijeli kruh općenito - nezdravi.

Nutricionisti su počeli upozoravati kako je bijelo brašno, odnosno bijeli kruh slabiji proizvod u odnosu na proizvode od cjelovitog zrna pšenice. Bijeli kruh nas navodno deblja zbog glutena, proteina koji se nalazi u pšenici i uzrokuje bolesti, otečenost i umor. Zbog ovih je saznanja bijelo brašno dospjelo na optuženičku klupu pod uslovom da je nezdravo.

Ova ideja dovela je do trenutne konvencionalne mudrosti da je smeđa hrana (cijelovito zrno), odnosno kruh, tjestenina i riža zdravija od bijele hrane. Ovaj zaključak je vrlo sporan budući da Talijani jedu bijelu tjesteninu, Kinezi bijelu rižu, a Francuzi bijeli kruh, a nijedan od tih naroda nije na vrhu ljestivce pretilih ljudi u svijetu.

>> Udružili se u kartel: Kažnjeni pekari koji su dizali cijenu kruha

'Htio bih provjeriti tvrdnju da je bijeli kruh nezdrav', rekao je Ken Forkish, autor knjiga o tijestu i kruhu. Forkish želi raščistiti zbrku oko pšeničnog brašna koje se nalazi u većini kruhova. Glavna razlika između bijelog kruha i kruha od cjelovitog zrna pšenice je u mastima, vlaknima i okusu. Bijeli kruh također sadrži neke bitne hranjive tvari kao što su folne kiseline, željezo i vitamin B.

Britanska nutricionistička zaklada kaže kako nova istraživanja pokazuju da standardni bijeli kruh ne uzrokuje nadutost, alergije na pšenicu i debljanje, nego da je on u stvari vitalni izvor vitamina i minerala. Pekari tvrde da, kada je riječ o ukusu, bijeli kruh je i dalje kralj .

'Ono što ljudi i dalje kupuju, što ja još uvijek vidim da ljudi kupuju, je bijeli kruh. To je ono što ljudi žele', rekao je Forkish.
Bez obzira koliko nutricionisti upozoravaju da je bijeli kruh nezdrav, on je i dalje najprodavaniji, pokazuju podaci maloprodajnih i veleprodajnih poduzeća u Americi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene