Obavijesti Video Pretražite Navigacija
bizaran slučaj

Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

Muškarcu u mozgu pronašli parazita
Muškarcu u mozgu pronašli parazita Foto: Getty Images
52-godišnjak je mjesecima imao jake migrene da bi na kraju otkrili da je uzrok nedovoljno pečena slanina.

Pacijent (52) s Floride žalio se na stalne migrene koje nisu prestajale četiri mjeseca, a nisu mu pomagali ni lijekovi. Otišao je kod liječnika da bi otkrio da u mozgu ima parazita, odnosno dijagnosticirana mu je parazitska infekcija neurocisticerkoza.

Snimke su pokazale višestruke ciste u obje hemisfere njegovog mozga, kao i oteklinu za koju su stručnjaci za zarazne bolesti potvrdili da je rezultat svinjske trakavice koja je položila jajašca u njegov mozak i iritirala tkivo ispod njegove lubanje.

Pročitajte i ovo Sajam maslina - 4 Najavljena dobra godina Cijena mnogima omiljenog ulja u godinu dana porasla više od 40 posto, proizvođači objašnjavaju zašto je to tako

Vjeruje se da je do toga došlo jer nije jeo dovoljno pečenu slaninu. Liječnicima je rekao ranije da "više voli mekanu slaninu". Parazit je ušao u njegovo tijelo putem hrane, a iz crijeva u mozak je doputovao kroz krvotok.

Simptomi njegove bolesti ovise o tome gdje se i koliko cista nalazi u mozgu, iako najčešće uključuju zbunjenost, nedostatak pažnje prema ljudima i okolini, probleme s ravnotežom i višak tekućine u mozgu poznat kao hidrocefalus.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Brzi odgovor Plenković: "Milanović me zadnji put zvao prije 150 godina"

Oni se mogu početi javljati mjesecima ili godinama nakon infekcije, najčešće kada ciste počnu odumirati. 52-godišnjak je ubrzo izliječen, ciste su nestale, a migrene su se smanjile, prenosi Daily Mail.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene